Bűntény lehet a briteknél a jelszómegosztás

Young woman watching a movie at night in her bedroom
Portrait of a young woman watching a movie at night in her bedroom
Vágólapra másolva!
Csalásért bíróság elé állíthatónak tűnnek az elkövetők és a bűntársaik.
Vágólapra másolva!

Jó eséllyel elégedettek a brit zeneipari és filmipari jogvédők, képessé váltak torrentoldalakat töröltetni a Google találataiból, most pedig segítséget kaptak a fájlmegosztásnál mára talán fontosabb problémát jelentő jelszómegosztás elleni küzdelmükhöz. Az Egyesült Királyság szellemi tulajdon hivatalának tájékoztatása szerint bűncselekménynek bizonyulhat az előfizetési díjért igénybe vehető internetes szolgáltatások jelszavainak másokkal való megosztása, mikor például az ügyfelek a Netflix szerződési feltételeit megsértve lehetővé teszik a családtagjaik vagy barátaik számára a fiókjuk használatát.

Mostantól büntetőeljárás rémével fenyegethetik a jelszómegosztó briteket a jogvédők Forrás: Getty Images/Emirmemedovski

A hivatal tájékoztatása szerint az Egyesült Királyság törvényei szerint az efféle jelszómegosztás csalás váddal büntetőeljárást vonhat maga után. Ezt arra alapozza a hatóság, hogy a bűncselekmény fogalmának definiálásakor annak idején olyan példát is felhoztak a jogalkotók, hogy csalás „fizetés és tagság nélkül igénybe venni egy tagságot igénylő klub szolgáltatásait".

Ezen túlmenően a hivatal szerint a jelszómegosztás polgári peres eljárásokat is vonhat maga után, hiszen egyrészt szerződésszegésről van szó, másrészt pedig a jelszót megosztó és a felhasználói fiókot jogtalanul használó fél is megvádolható szerzői jogsértéssel.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!