Masszívan jobbnak szánták az iPhone 14 Prót

apple iphone 14 pro store okostelefon smartphone
Egy vevőnek mutatja az iPhone 14 Prót az Apple Store dolgozója
Vágólapra másolva!
Felsült a mérnöki csapat a valós idejű sugárkövetést is támogató grafikus chippel.
Vágólapra másolva!

Az Apple chipfejlesztő csapata bő egy évtizede kíméletlenül halmozza a sikereket, az okostelefonokhoz, táblagépekhez, okosórákhoz hasonló kütyük után a vállalat már a számítógépeiben is óriási sikerrel átállt a saját rendszerlapkák használatára.

Egy vevőnek mutatja az iPhone 14 Prót az Apple Store dolgozója Forrás: Apple

Viszont a The Information beszámolója szerint nem megállíthatatlan a chipfejlesztő divízió, az eredeti tervek szerint az iPhone 14 Pro mobilokban debütált A16 Bionic rendszerlapka grafikus vezérlője masszívan fejlettebb lett volna annál, mint ami végül a termékben landolt. Ugyan a szintetikus mérések szerint a GPU olyan 28%-kal gyorsabb az elődjénél, ám ha minden jól alakult volna, akkor ennél nagyobb mértékű gyorsulás mellett többek közt a valós idejű sugárkövetést (ray tracinget) is támogatnák a telefonok.

Sajnos az Apple chiptervező csapata túlságosan nagyot álmodott, részben a mérnökök más cégek általi elszívása miatt esélytelenné vált az új generációs grafikus vezérlő beépítése az A16 Bionicba.

A prototípusok tesztelése során kiderült, hogy a vártnál sokkal nagyobb a fogyasztása, túlságosan merítette volna a mobilok akkuját. Ráadásul a magas fogyasztással összefüggésben a hőtermelése is túlment az elfogadható szinten, így folyamatos csúcsterhelés esetén egy idő után vissza kellett fognia az órajeleit a túlmelegedés elkerülése érdekében.

Egyelőre nem tudni, hogy mikor debütálhat az új generációs grafikus vezérlő az Apple rendszerlapkáiban, sikerült-e mostanra megoldani a problémákat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!