Fél a Google, vésztanácskozások voltak a cégnél

Google, keres, keresés, keresgél, keresőmotor, okostelefon, mobil, mobiltelefon
CHIANGMAI, THAILAND - JAN 02,2018 : close up on man hand hold iphone X for searching on www.google.com, iPhone X was created and developed by the Apple inc.
Vágólapra másolva!
Óriási veszélyt jelent a Microsoft által támogatott új chatbot a keresőmotorjára.
Vágólapra másolva!

A tizenkétezer fős leépítés bejelentése nem az egyetlen merőben szokatlan esemény volt a Google háza táján a múlt héten, a The New York Times beszámolója szerint a vállalatot megalapított Larry Page és Sergey Brin bevonásával több válságtanácskozás is történt a legfelsőbb vezetői körökben. A leépítések elsődleges magyarázatát a lassuló gazdaság jelenti, azonban a rendkívüli megbeszélések ennél nagyobb veszedelem miatt történtek: berezelt a vezetőség a Microsoft által dollármilliárdokkal támogatott ChatGPT rendszertől.

Akkora potenciál van a ChatGPT-ben, hogy megrengetheti a Google keresőmotorjának piaci helyzetét Forrás: Shutterstock/BongkarnGraphic

A ChatGPT december óta beszédtéma elsősorban az angol nyelvű sajtóban, az OpenAI mesterséges intelligenciás kutatócég legújabb chatbotjáról van szó. Jelenleg csak angol nyelven működik, gépi tanulással információkat dolgoz fel, majd az információk alapján megdöbbentően értelmes válaszokat képes adnia a feltett kérdésekre. Természetesen megvannak a hibái és a limitációi, de még a csalni próbáló diákok is elkezdték használni a fogalmazásaik megíratására, némi szerkesztgetés után beadják az általa kidobott szöveget.

A Google vezetősége nem véletlenül hűlt el a képességeitől, a ChatGPT további fejlesztésekkel nem csak szimplán keresőmotorként működhet, de minden eddiginél egyszerűbben, kényelmesebben és gyorsabban adhat lehetőséget a felhasználóknak a keresett információk megszerzésére.

Koncepcionálisan nem újdonság a ChatGPT, a szöveges kommunikációja ellenére leginkább a régóta elérhető hangasszisztensekhez hasonlítható,

de messze okosabb és használhatóbb válaszokat ad.

Olyannyira jó, hogy a Google veszélyesnek érzi az egyik legfontosabb bevételi forrására, az internetes keresőmotorjára, hiszen képesnek látszik újszerű és meggyőző keresési élményt nyújtani.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!