Ennyit nőtt három év alatt a videókártyák ára

nvidia geforce gtx 1650 videokártya grafikus kártya
NVIDIA GeForce GTX 1650
Vágólapra másolva!
A GeForce és a Radeon esetében is drámaian kilőtt az átlagos eladási ár.
Vágólapra másolva!

Elsősorban a videókártyák árainak egekbe szökése miatt újból drága hobbivá vált a számítógépes játék, a kriptobányászat és a chiphiány lecsengése ellenére makacsul tartják magukat a rendkívül magas árak, így a kis büdzséből gazdálkodók csak használtan vásárolhatnak maguknak jobb grafikus vezérlőt.

Mindegyik kategóriában rossz ár-érték arányúvá váltak az új videókártyák Forrás: NVIDIA

Egy redditező most a német Mindfactory webáruház nyilvánosan elérhető statisztikáit előkeresve rámutatott, hogy 2020 februárja és 2023 februárja között száz százalékot meghaladott mértékben növekedett az értékesített grafikus vezérlők átlagos eladási ára.

Az adatok szerint három évvel ezelőtt az AMD Radeonok átlagolva 295 euróért keltek el a kereskedőnél, míg idén februárban már 600 euró volt az érték, ami 103% emelkedést jelent. Az NVIDIA GeForce modellek ennél is jobban drágultak, három éve 427 euró volt, most pedig 825 euró az átlagos eladási áruk, ami durván 116% növekedés.

Egyelőre nem úgy tűnik, mintha bármiféle pozitív fejleményre számíthatnának a PC-s játékosok, jó eséllyel hosszú távon maradnak a magas kártyaárak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!