Leáldozhat a füstölgő csúcsvideókártyák kora

nvidia geforce rtx 4090
Hiába támogatta gyárilag a 12VHPWR csatlakozást a tápegység, a GeForce RTX 4090 fogyasztása túl soknak bizonyult
Vágólapra másolva!
Bemutatta a 12VHPWR tápcsatlakozó javított változatát az Intel.
Vágólapra másolva!

Napokkal az NVIDIA GeForce RTX 4090 tavaly őszi piacra kerülését követően aggasztó panaszkodás kezdődött az interneten, egyes vevőknél megolvadt a külső tápellátására használt 12VHPWR csatlakozó, ez a kártya már nem a megszokott 6+2 tűs PCIE konnektort használja.

Egymás után jöttek tavaly ősszel a megolvadt tápcsatlakozós beszámolók Forrás: Ricky TO / Facebook

Az ügyben érintett gyártók és harmadik felek vizsgálatai megállapították, hogy a túlhevülés okát a csatlakozó rossz kontaktja okozta, a vevők jó eséllyel egyszerűen nem dugták be teljesen a tápkábelt a videókártyájukba. Ettől független egyrészt némelyik PCIE → 12VHPWR adapterkábelt sem találták ideális minőségűnek, továbbá a csatlakozó dizájnjával is végezhettek volna jobb munkát a mérnökök, így teljes mértékben nem érdemes rákenni a felelősséget a pórul járt vásárlókra.

Az ügy elsimítása érdekében az NVIDIA gondoskodott róla, hogy a kártyagyártó partnerek szó nélkül kicseréljék a megrongálódott termékeket, most pedig végre tényleges megoldás született a problémára, az Intel bemutatta a 12VHPWR csatlakozó javított változatát.

A videókártyákon lévő anyarész változatlan maradt, a dizájváltoztatást a bedugandó aparész kapta. Ez gödröcskés helyett már rugós mechanizmust használ a rögzítésre, így ellenállóbb a kifelé húzó erőhatásokkal szemben, ilyet például a tápkábel csatlakozóhoz közeli hajlításával idézhetnek elő a felhasználók.

Az új apacsatlakozó teljesen kompatibilis a piacon jelenleg kapható termékekre forrasztott anyarésszel, a tápegységek és az adapterkábelek gyártói várhatóan rövidesen átállnak az új dizájn használatára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!