Gyanús márkák kezdtek videókártyákat árulni

nvidia geforce rtx gamer laptop notebook
Már január végén piacra kerülnek az első GeForce RTX 3000 videovezérlőkkel szerelt laptopok
Vágólapra másolva!
Bányászmúltú, laptopos grafikus vezérlőket ültethetnek át bővítőkártya formába.
Vágólapra másolva!

A kriptobányászok már hónapok óta próbálnak javarészt a múltjuk eltitkolásával, de adott esetben akár extra trükközéssel minél jobb áron megszabadulni a csúnyán széthajtott grafikus kártyáiktól. A MyDrivers beszámolója szerint most új szintre hágott a jelenség, a népszerű kínai piactereken egymás után bukkannak fel teljesen ismeretlen márkák különösen jó áron kínált, állítólag vadiúj videókártyái.

Az ismeretlen márkák által felhasznált grafikus processzorok egy része bányászmúltú laptopokból származhat Forrás: NVIDIA

Az eddigi tapasztalatok alapján a Bingying, Corn, Jieshuo, Mllse és egyéb márkaneveken feltűnt termékek háromféle kategóriába sorolhatóak: klasszikus hamisítványok, újracsomagolt bányászkártyák, továbbá laptopos grafikus processzorok asztali gépes videókártyákra átültetve.

Az utóbbi a legérdekesebb, a kártyahiány miatt egy időben a megfelelő dedikált videóvezérlővel szerelt laptopokat is tömegével vásárolták a bányászok, így könnyen elképzelhető, hogy jókora részt ezekből a gépekből származnak az újként árult kártyákon lévő chipek.

Az NVIDIA állítása szerint az újonnan feltűnt márkákkal semmiféle üzleti kapcsolatban sem áll, így azt sem tudja, hogy egyáltalán miként készítik a termékeiket. Az egyre súlyosabb csalási és hamisítási probléma miatt a cég együttműködésre lépett a JD-hez és Douyinhez hasonló nagy piacterekkel, hogy azok tiltsák ki az ismeretlen márkák termékeit a felületeikről, töröljék a létrehozott terméklistázásaikat.

A gyanús termékek Kínán kívüli is felbukkanhatnak, világszerte vigyázniuk kell a vevőknek, hogy mit vásárolnak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!