Túl kevés memóriával jöhet a GeForce RTX 4060

nvidia geforce rtx 3060 videokártya grafikus vezérlő
Gigabyte GeForce RTX 3060 VISION OC 12G
Vágólapra másolva!
A közvetlen elődjéhez képest sokkal kevesebbel gazdálkodhat majd a kártya.
Vágólapra másolva!

Egy holland webáruház jóvoltából kellemetlen hírek érkeztek a várhatóan májusban bemutatkozó GeForce RTX 4060 és GeForce RTX 4060 Ti kapcsán, az MSI hamarosan megjelenő számítógépeinek listázott specifikációi alapján mindkét modell 8 GB videómemóriával rendelkezhet.

Jó kérdés, hogy a 2023-ban mennyire nézik majd jó szemmel a 8 GB videómemóriát a vevők Forrás: Gigabyte

Ez elsőre talán nem tűnik kevésnek, azonban az elmúlt hónapokban érkezett játékok már Full HD felbontásban is könnyen felemészthetnek ennél többet, az új kártyák hasznos életciklusa alatt pedig ez teljesen megszokott jelenséggé fog válni. Mindezek tetejébe a jelenlegi GeForce RTX 3060 12 GB videómemóriával kapható, bár az ennél erősebb 3060 Ti esetében csak 8 GB áll rendelkezésre.

A történethez hozzátartozik, hogy a GeForce RTX 4000 szériában használt új Lovelace architektúrával az NVIDIA jelentősen javított a grafikus memória kezelésének hatékonyságán, plusz a nyers izomerő tekintetében az RTX 4060 és az RTX 4060 Ti masszív ugrást jelenthetnek az elődeikhez képest. Ezek miatt nem kizárt, hogy a végeredmény tekintetében a kevesebb videómemória nem okoz majd olyan nagy gyakorlati problémát, de nehéz lehet lenyomni a vevők torkán a spórolást, főleg a legderűlátóbb becslések szerint is 330-400 eurótól kezdődő termékek esetében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!