Bukhat a videókártyák árazási stratégiája

nvidia geforce rtx 4070 videokártya grafikus kártya
2K felbontású játékfuttatásra termett az NVIDIA GeForce RTX 4070
Vágólapra másolva!
Közel eladhatatlanok az ajánlottnál drágább GeForce RTX 4070 modellek.
Vágólapra másolva!

A videókártyás kriptobányászat eltűnésével felcsillant a remény a számítógépes játékosok számára, hogy évek után végre képesek lehetnek elérhető árakon új grafikus vezérlőkhöz jutni, tavaly ilyenkor már látványosan csökkentek az árak. Mostanra bebizonyosodott, hogy korai volt öröm, hiszen ha nem a bányászok srófolják az egekig az árakat, akkor az NVIDIA, az AMD, továbbá a kártyagyártók próbálják maximalizálni a profitjukat.

2K felbontású játékfuttatásra termett az NVIDIA GeForce RTX 4070 Forrás: NVIDIA

Eddig látszólag működött a stratégia, a számítógépes játékosok fizetőképes rétege a mellbevágóan magas árak ellenére tisztességes mennyiségben vásárolta a legdrágább csúcstermékeket. Viszont az olcsóbb újdonságok kiadása felé haladva látszólag kezd zavar támadni az Erőben, kínai források szerint a GeForce RTX 4070 csúnyán alulteljesít kasszáknál, emiatt az NVIDIA tájékoztatta a partnereit, hogy egy hónapig nem vesz fel rendeléseket a rajta található grafikus processzorra

A kártyákból legyártott mennyiség visszafogásával kívánja elkerülni az árcsökkenést kikényszerítő túlkínálat kialakulását.

A bennfentesek szerint a piacra dobását követő egy-két napban jól fogyott a GeForce RTX 4070, ám a termékre tűkön ülve vártak elfogyásával nagyon visszaestek az eladások, sehol sem alakult ki készlethiány. Ezen túlmenően a vevők többsége az ajánlott fogyasztói áron elérhető modelleket keresi, a drágább verziók szinte eladhatatlanok, a többet költeni képes vevők inkább RTX 4070 Ti-t vesznek.

Ez nem meglepő, ugyan a játékosok legnagyobb táborának szüksége lenne új videókártyára, de nem képesek őrült összegeket kiadni értük, itthon ~270 ezer forintnál kezdődik a GeForce RTX 4070.

Ha minden igaz, akkor május és június során az NVIDIA piacra dobja majd a GeForce RTX 4060 Ti és GeForce RTX 4050 modelleket, ezek várható ajánlott árairól még nem érkeztek pletykák, azonban az eddigi árazási praktikákat elnézve nem érdemes kedvezőnek titulálható árakban reménykedni. A jövő zenéje, hogy mi fog történni, de a legfizetőképesebb gamerek kiszolgálását követően az NVIDIA marketingesei kínos helyzetbe kerülhetnek, ha rosszul mérték fel a PC-s játékosok legnagyobb táborának anyagi teljesítőképességét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!