A második legnépszerűbb böngésző lett a Safari

laptop notebook internetezés böngészés számítógép költözködés költözés
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Nemzetközi szinten átvette a Microsoft Edge által tartott pozíciót.
Vágólapra másolva!

Újból jelképes mozgás történt a számítógépes böngészők piacán, a StatCounter mérései szerint áprilisban a világ második legnépszerűbb böngészőjévé vált a Safari. A piac királya gigantikus 66,13% részesedéssel a minden nagy számítógépes operációs rendszerre elérhető Google Chrome, a termék piaci része kisebb-nagyobb kilengésekkel már évek óta körülbelül ezen a szinten mozog.

Még nem érdemes leírni az Edge-et, nagyon pici a Safari előnye Forrás: Ketut Subiyanto / Pexels

A második helyre 11,87% részesedéssel feljött Apple Safari csak Mac számítógépeken használható, míg a Windows mellett Linuxra és Macre is elérhető Microsoft Edge jelenleg 11% résszel harmadik. A Safari és az Edge között nagyon minimális a különbség, az utóbbi könnyen visszahódíthatja a második helyet, főleg mivel a belátható jövőben chatbotos funkciókkal próbálja majd teletömni a Microsoft.

A piac maradék része nagyon le van szakadva, a negyedik legnépszerűbb Mozilla Firefox csupán 5,65% részesedéssel hír, noha mindhárom számítógépes operációs rendszerre elérhető, a teljesítményéhez képest egészen meglepő az Opera által felmutatott 3,09% részesedés.

A StatCounter magyarországi adatai meglehetősen eltérnek a nemzetközi összesítéstől, az itthoni erősorrend a következőképp alakult áprilisban:

  1. Chrome: 72,42%;
  2. Firefox: 11,91%;
  3. Edge: 7,8%;
  4. Opera: 4,49%;
  5. Safari: 3,09%;

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!