Itt a Windows XP lankájának új változata

windows xp bliss lanka
Nem újraalkotás, inkább újraértelmezés az új lanka háttérkép
Vágólapra másolva!
Természetesen 4K felbontásban tölthető le az újraértelmezett Bliss.
Vágólapra másolva!

Komoly nosztalgiát kiváltani képes fejleményre hívta fel a figyelmet az Ars Technica, a Microsoft Design webhelyről már ki tudja mióta elérhető egy új verzió a Windows XP ikonikus háttérképéből. A Bliss, avagy boldogság névre keresztelt eredeti fotót Charles O'Rear készítette 1996 januárjában egy Mamiya RZ67 kamerával, a Microsoft 2000-ben vásárolta meg a Windows XP-ben való használatra.

Nem újraalkotás, inkább újraértelmezés az új lanka háttérkép Forrás: Microsoft

A Windows XP magyar verziójában Lanka névre átkeresztelt háttérkép jó eséllyel minden idők egyik legismertebb fotója, a kaliforniai Sonoma-völgyben készült. A helyszínén már régóta szőlőt termesztenek, ennek megfelelően nagyon más hatást kelt a táj, mint a legendás képen. Véletlen egybeesés, hogy a héten bejelentett új macOS is a Sonoma nevet kapta, egy Sonoma-völgy mellett fekvő, főként turizmusból élő kisváros után.

A Microsoft weboldaláról letölthető új Bliss háttérkép egy render, amely nem próbálja egy az egyben lemásolni az eredeti fotót, inkább annak modern újraértelmezése. Mellette rengeteg másik remek háttérkép is letölthető a Microsoft Design weboldalról, többek közt a Clippy és a Pasziánsz szerelmeseinek is tartogat meglepetéseket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!