Az Intel is megjelenik a kézikonzolok piacán

intel arc meteor lake emdoor kézikonzol játékkonzol
Új generációs integrált Arc GPU dolgozik az Intel Meteor Lake processzorokban
Vágólapra másolva!
Jelenleg csak az AMD képes használható hardvert adni beléjük.
Vágólapra másolva!

Váratlan szenzációval szolgált a Notebook Italia mostanra privátra állított videója, a kiadvány szerint a következő generációs Meteor Lake processzoraival az Intel képes lesz hardvert biztosítani a Windowst futtató kézikonzolokba. Az üzletet az AMD uralja, miután a jelenleg elérhető Intel processzorokban lévő integrált videóvezérlők túlságosan gyengék ilyen típusú felhasználásra.

Új generációs integrált Arc GPU dolgozik az Intel Meteor Lake processzorokban Forrás: Notebook Italia

A videóban az elsősorban ipari számítógépeket fejlesztő kínai Emdoor kézikonzoljának prototípusa volt látható, a termékbe 20-35W közé konfigurálható Intel Meteor Lake-H központi egység került, integrált Intel Arc 5 grafikus vezérlővel. Az utóbbi az Arc dedikált videókártyákban is használatos Alchemist mikroarchitektúrát használja, nem a régi UHD Graphics technológiáról van szó.

Az EM-GP080MTL típusjelzésű eszköz specifikációs táblázata szerint akár 32 GB LPDDR5X memória is elhelyezhető benne, a háttértára M.2 SSD, a kijelzője 8 hüvelykes és 1200×1920 pixeles, az operációs rendszere Windows 11.

Még idén bemutatkozhat a prototípust hajtó Intel processzor Forrás: Notebook Italia

Sajnos a kézikonzol teljesítményéről nem érkeztek közvetlen információk, a benne használt konkrét chipet a közeljövőben jelentheti be az Intel. A hírek alapján a grafikus vezérlője olyan 4,5 TFLOPS teljesítményre lehet képes, így játékok futtatásakor nagyjából félúton lehet a szintén kézikonzolokba szánt AMD Ryzen Z1 (2,8 TFLOPS) és az AMD Ryzen Z1 Extreme (8,6 TFLOPS) között.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!