Jöhet az olcsóbb és gyengébb GeForce RTX 3050

nvidia geforce rtx 3050 ti videokártya grafikus kártya
Gigabyte GeForce RTX 3050 EAGLE 8G
Vágólapra másolva!
A jövő év elején futhat be, a 200 dolláros árkategóriát célozhatja meg vele az NVIDIA.
Vágólapra másolva!

Váratlan hírrel szolgáltak a WCCFTech forrásai, állításaik szerint hamarosan olcsóbb és gyengébb változat kerülhet piacra a tavaly januárban debütált GeForce RTX 3050 grafikus kártyából. A jelenlegi modell ajánlott ára 250 dollár, a testvérével a 200 dolláros szegmenst célozhatja meg az NVIDIA.

Nem világos, hogy lesz-e annyival olcsóbb az új kártya, mint amennyivel gyengébb a normál modellnél Forrás: Gigabyte

A források szerint a gyengébb modell 8GB helyett csak 6GB videómemóriával rendelkezhet, ráadásul 128 bitről 96 bitre csökkenhet a memóriasínjének sávszélessége. Egyelőre nem tudni, a grafikus processzor feldolgozóinak számában várható-e különbség, de az újdonság Boost-órajele állítólag csak 1470 MHz, ami a normál testvérének 1777 MHz frekvenciájához képest 17% mínuszt jelent.

Viszont a butításoknak köszönhetően a fogyasztás is jelentősen csökkenhet, a források szerint 115W helyett csupán 70W lesz a kasztrált RTX 3050 energiaigénye. Ennek megfelelően a túlhajtást nem támogató modellek akár külső tápcsatlakozó nélkül is piacra kerülhetnek, papíron képes ekkora teljesítményt biztosítani az alaplapi PCI Express foglalat, bár az erősen határeset fogyasztás és a túlhajthatóság érdekében valószínű, hogy a legtöbb kártyára kerülhet hattűs PCIE tápcsatlakozó.

A források szerint a lebutított GeForce RTX 3050 tömeggyártása jövő januárban kezdődhet, így a termék feltehetően a tavasz elején kerülhet kereskedelmi forgalomba. További érdekesség, hogy heteken belül szintén 200 dollár könyékén elérhetővé válhat az Intel Arc A580 grafikus kártya, jó eséllyel erre kíván választ adni az új termékkel az NVIDIA.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!