Feltörték a rendőrök a bűnözők kedvenc csevegőalkalmazását

natalie mottram
Talán sosem derült volna fény Natalie Mottram szivárogtatására, amennyiben a pallérozott bűnözők nem a lehallgatott chatappban beszélték volna meg, hogy egy rendőrnő szerint ők most bizony le vannak hallgatva
Vágólapra másolva!
Egy rendőrnőt pedig börtönbe küldtek, mert szólt a titkosított chatapp feltöréséről a díler ismerősének, aki aztán továbbadta a hírt. Egészen vicces, hogyan bukott le.
Vágólapra másolva!

Nem szabad elhinni a bűnözőknek kitalált chatappok feltörhetetlenségről és teljes anonimitásról szóló állításait. Ezt első kézből tanulták meg 2020-ban az EncroChatet használók, egy nemzetközi rendőrségi akció keretében sikerült feltörni a szolgáltatást, majd a felhasználók hosszas megfigyelését követően lekapcsolták azt a bűnüldözők. Idén június végéig 6558 főt tartóztattak le a chatappból begyűjtött információk alapján, a közülük addig elítéltek összesen 7134 évnyi börtönbüntetést kaptak.

Talán sosem derült volna fény Natalie Mottram szivárogtatására, amennyiben a ravasz bűnözők nem a lehallgatott chatappban beszélték volna meg, hogy egy rendőrnő szerint ők most bizony le vannak hallgatva Forrás: National Crime Agency

Most újabb börtönbüntetésről szóló ítélet született az EncroChat kapcsán, ám a szolgáltatást használt bűnöző helyett egy jelenleg 25 éves rendőrnő kapott három év és kilenc hónap börtönbüntetést.

Natalie Mottram a brit Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség szervezett bűnözés elleni osztályának az adatelemzője volt, bevonták az EncroChatről lementett adatok áttekintésébe. A fiatal nő erre szólt a 39 éves Jonathan Kay-nek, hogy a rendőrségnek hozzáférése van az EncroChathez, amit nem árt tudnia, amennyiben használja azt. A kicsiben fűvel dílerkedő ismerőse nem használta az EncroChatet, de továbbadta a tippet egy érintett kontaktjának, aki aztán szintén leadta a fülest egy harmadik félnek.

Még azt is mindenki elmondta a másiknak, hogy egy rendőrségen dolgozó nőtől származik az információ.

A szivárogtatásra az EncroChat megfigyelése során derült fény, a második és a harmadik bűnöző azon keresztül beszélték ki az állítólagos hacket, csak a rendőrség persze elfogta az üzeneteket, hiszen a tippnek megfelelően tényleg le voltak hallgatva.

2020 júniusában gyorsan Mottramra terelődött a gyanú, így megfigyelés alá helyezték. Csaliként téves információkat tettek elé Kay-ről, ezek átadása közben pedig terhelő bizonyítékokat gyűjtöttek róla, végül a kérdéses hónapban letartóztatták férfival és annak barátnőjével együtt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!