Elképesztően zuhan a használt csúcsmobilok értéke

apple iphone 12 pro okostelefon mobilozás
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Még a pár hete megjelent iPhone 15 is csak óriási mínuszt lenyelve adható el a használtpiacon. Még akkor is, ha az ember ki sem vette a dobozából.
Vágólapra másolva!

Egyre csak nyílik az olló az okostelefonok listaárai és a fogyasztók által szubjektíven megállapított értékük között. A használt készülékek adásvételének közvetítésével foglalkozó SellCell friss adatokkal állt elő a helyzet illusztrálására, amelyek alapján már az iPhone-ok értékállósága sem a régi.

Jobb ötlet hosszú távon megtartani a mobilokat, ablakon kidobott pénz a korai eladásuk Forrás: Malte Helmhold / Unsplash

A vállalat két vadiúj készülékcsaládról közölt adatokat, az Apple iPhone 15 és a Google Pixel 8 értékét vizsgálta csupán 10 nappal a piacra kerülésüket követően. A vadiúj mobiljaikat eladott vevők bizony mindkét eszközzel pórul jártak, a listaárukhoz képes az iPhone-okat nagy átlagban 29,4% veszteséggel tudták értékesíteni, míg a Google Pixel 8 esetében sokkoló 63,7% volt az értékvesztés.

Ennek megfelelően érdemes első nekifutásra az igényeket kiszolgálni képes okostelefont választani, hogy az előreláthatóan 3+ évig megfeleljen a céljának. Még az iPhone esetében is anyagi katasztrófa lett a racionálisan hosszú életciklus előtti eladás, a legjobb ötlet a lehető legtovább használni a drágán vett telefonokat, hogy azok tisztességgel „megdolgozzanak" a pénzükért.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!