Véres lett, de megunhatatlan az új Assassin's Creed

Assasin's Creed: Mirage, játék, teszt, Xbox
A sivatag sem maradhat ki.
Vágólapra másolva!
Az Assassin's Creed egyike a játékos univerzum legnépszerűbb sorozatainak. Minden rész más-más történelmi korba repít, de a fő cél azonos: egy jó ügyet szolgáló, orgyilkos bőrébe bújva kell leszámolni a gonosz háttérhatalommal. A legfrissebb, Assassin's Creed: Mirage című epizód a szokásoknak megfelelően az ünnepi szezon kezdetén jelent meg, amivel a fejlesztő, az Ubisoft jelzi, hogy továbbra is kiemelt szerepet szán a szériának. Ebben megtartották a bevált alapokat, csak a körítés változott, hiszen ezúttal az Ezeregyéjszaka világának mesés környezetében játszódik a történet.
Vágólapra másolva!

A helyszín Bagdad, ide csöppen a játékos egy Basim nevű utcai tolvaj bőrébe bújva, aki véletlenül rájön, hogy a háttérben régóta munkálkodik egy gonosz erő, amely pókként fonja át démoni hálóival a települést. Ez a hatalom, a korrupt politikusokat, kereskedőket, tudósokat, szónokokat, zsoldosokat és hivatalnokokat a soraiban tudó Rend (The Order), amely a főszereplő életére is tör, miután lemészároltatta ismerőseit.

A sivatag sem maradhat ki. Forrás: Origo

Nem marad más lehetősége, mint csatlakozni az ellenálláshoz, az Assassin Testvériséghez (Assassin's Brotherhood), és miután kiképezték orgyilkosnak visszatér, hogy bosszút álljon. A játékos dolga pedig az, hogy Basimot irányítva tisztítsa meg Bagdadot és környékét a vérszomjas Rend uralmától.

Lélegző világ

Ehhez a szokásoknak megfelelően különféle feladatokat kell végrehajtani, amelynek során egyrészt felgöngyölíti a szálakat, illetve saját magát is felfejleszti, hogy a legerősebb főgonoszokkal is le tudjon számolni. A játéktér a szokásoknak megfelelően óriási, azonban itt eltérően a korábbi részektől egyetlen városban, illetve annak környékén zajlanak az események. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az Assassin's Creed: Mirage Bagdadja a játéktörténelem talán leginkább kidolgozott, legrészletesebben megalkotott virtuális települése. A szabadon bejárható terület óriási, rengeteg utcácskával, térrel, sétánnyal, csatornával, híddal, templommal, házzal, erőddel, kerttel és várfallal. Számos ikonikus, a valóságban is létező épületet is felhúztak a készítők, így tulajdonképpen a játék során egy kis történelmi utazást is teszünk.

Egy nyüzsgő középkori város a helyszín. Forrás: Origo

Ez a város pedig éli saját életét, köszönhetően az irgalmatlan mennyiségű nem játékos karakternek, amivel telepakolták a programot a készítők. Bármerre megyünk mindenütt emberekbe botlunk, akik mászkálnak, csevegnek, vásárolnak, főznek, esznek, mindez pedig tényleg képes megteremteni egy valóságos város illúzióját.

Néha az az ember érzése, hogy egy filmet lát. Forrás: Origo

Ebben nagy szerepet játszik a fantasztikus látványvilág is. A grafika ugyanis elképesztően kidolgozott, hihetetlenül részletes. A fények, effektek és animációk is rendben vannak, és a hangokra sem lehet panasz. De ehhez persze kellően nagy teljesítményű eszköz szükséges. Mi a világ legerősebb konzolgépén, egy Xbox Series X-en próbáltuk ki, és a kép minősége szédületesen jó volt, mint ahogy az talán a képeken is átjön.

Fókuszban a lopakodás

Az Assassin's Creed mindig is egy akció orientált kalandjáték volt, és ezen most sem változtattak. A hangsúlyok a Mirage esetében viszont eltolódtak, és nem a legutóbbi részeknél megszokott nyílt csatározásokon van a hangsúly, hanem a lopakodáson, bujkáláson, trükkös megoldásokon.

A legnehezebb fokozaton játsszva egyszerre három ellenfél ellen már gyakorlatilag nincs is esélyünk, és ha jön egy erősebben páncélozott koma, akkor ő már egy az egy ellen is sokszor kifektet. De ha lesből tudunk lecsapni, esetleg elkábítjuk, füstbe burkoljuk őket, a magasból ugrunk a nyakukba, vagy a bokorba rántjuk őket, akkor nem menekülhetnek.

A cél, hogy leszámoljunk a gonoszokkal. Forrás: Origo

Mi nagyon szerettük az előző részek nyílt sisakos küzdelmeit, de ez az irány is nagyon tetszett. Döbbenetes mennyiségű időt lehet ugyanis eltölteni a programmal, köszönhetően annak, hogy a feladatok igen változatosak. Előfordul, hogy testőrként kell kísérgetni valakit, de vállalhatunk fejvadász vagy tolvaj feladatokat is. A mellékküldetés jóval kevesebb, mint korábban, nem lehet annyira elveszni a részletekben, ez viszont nem tetszett annyira, hiszen a régebbi epizódokban ezeknek köszönhetően lehetett igazán felfedezni, megismerni a terepet, bejárni annak minden zegét-zugát.

Az irányítás továbbra is kiváló. Hamar bele lehet jönni, hiszen az oktató rész kiváló, és nem dob a program a mély vízbe.

Természetesen ezúttal is több nehézségi fokozat közül lehet választani, így a sikerélmény mindenki számára biztosított egy idő után, még akkor is ha nem gyakorlott az ilyen típusú játékokban, vagy korábban még sosem próbálkozott az Assassin's Creeddel. Sajnos a program magyarul nem tud, legalábbis egyelőre, hiszen az benne van a pakliban, hogy később egy frissítéssel megérkeznek a magyar nyelvű feliratok is.

Assasin's Creed: Mirage: értékelés

Mi nagy rajongói vagyunk a szériának, és joggal remélhettük, hogy a friss rész is elnyeri tetszésünket. A Mirage nem is okozott csalódást, hiszen hosszú időn át kiváló szórakozást nyújt. A történeti szál ezúttal is izgalmas, a vezérlés rendben van, a grafika kiváló, a hatalmas, szabadon bejárható nyílt világ pedig fantasztikus. A program alapverziója 15 000 forintba kerül, ennyit szerintünk bőven megérhet annak, aki kedveli az ilyen típusú, gondolkodós, lopakodós, kicsit misztikus akció-kaland játékokat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!