Nagy nyerészkedésbe kezdhet az NVIDIA

nvidia h100
80 GB fedélzeti memóriát kapott az NVIDIA H100 gyorsítókártya
Vágólapra másolva!
A kriptobányászok után a chatbotos cégek csörgethetik majd a vállalat kasszáját.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt fél évben nem teljesített túl jól az NVIDIA szerveres üzletága, azonban a HSBC pénzintézet elemzői szerint már a legközelebbi jövőben pénznyomdává válhat a divízió. Ennek okát a generatív mesterséges intelligenciában látják, a ChatGPT-hez hasonló chatbotokat is hajtó technológia tanításához és működéséhez óriási számítási teljesítményre van szükség, az üzletben utazó vállalatok grafikus processzorokat használnak a célra.

80 GB fedélzeti memóriát kapott az NVIDIA H100 gyorsítókártya Forrás: NVIDIA

A HSBC szerint a piaci szereplők között kitört chatbotos háború miatt nagyon sok grafikus processzort használó gyorsítókártyára lesz szükség a szerverközpontokban, a vevők pedig jobb híján kénytelenek lesznek kifizetni az értük elkért horribilis összegeket. Rengeteg kisebb szereplő mellett több óriási ügyfél is van a piacon, a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI és a Bard chatbotot kalapáló Google mellett Elon Musk nemrég tízezer gyorsítókártyát vett a TruthGPT projektjéhez, és ez csak a jéghegy csúcsa.

Az elemzők rámutattak, hogy amíg a legdrágább GeForce RTX 4090 videókártya ajánlott fogyasztói ára 1599 dollár, addig az NVIDIA A100 / H100 gyorsítókártyák 10-40 ezer dollár között bármennyibe kerülhetnek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!