Nem zavarják az etikai kérdések a Google vezetését

Google, logó, iroda
A view of Google office in Chelsea New York City USA during coronavirus pandemic on April 22, 2020. The U.S. government is currently in discussions with Facebook, Google and other tech companies about the possibility of using location and movement data from Americans’ smartphones to combat coronavirus. (Photo by John Nacion/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Minden mindegy, csak minél gyorsabban elérhetővé kell tenni a Bard chatbotot.
Vágólapra másolva!

A Google tizennyolc jelenlegi és volt dolgozójának meginterjúvolása alapján súlyos beszámolót jelentetett meg a Bloomberg, amely szerint a vállalat vezetését nem érdekli, hogy a viszonylag szűk körű nyilvános tesztelés alatt álló Bard chatbotja egyelőre súlyosan alkalmatlan a feladatának elvégzésére. A kényszerített elérhetővé tételének okát a Microsoft Bing sokkal fejlettebb chatbotja jelenti, a vezetőség attól fél, hogy a közbenjárásával a rivális eltaposhatja a Google keresőmotort.

A haladás jegyében kispadra ültette a mesterséges intelligencia etikai kérdéseivel foglalkozókat a Google Forrás: AFP/NurPhoto/John Nacion

A megkérdezettek beszámolói alapján a Bard chatbot belső tesztelése során a dolgozók többek közt haszontalannál is rosszabbnak és beteges hazudozónak titulálták a chatbotot, egyes kérdésekre adott rossz válaszai akár súlyos sérülésekhez vagy halálesetekhez is vezethetnek. A Google megszokott keresője messze jobb találatokat ad a problémás kérdésekre, míg a Bard csak kíméletlenül keveri a szezont a fazonnal, ennek pedig súlyos következményei lehetnek.

A beszámoló szerint a Google mesterséges intelligenciával kapcsolatos etikai kérdésekkel foglalkozó csoportja már régóta csak kirakati szerepet tölt be, az elmúlt években több fontos vezetőt is elveszített bizottság véleményét rutinszerűen figyelmen kívül hagyják. Voltak olyan fejlesztők, akik próbálták komolyan venni a javaslatokat, azonban a menedzsereik ezt nem nézték jó szemmel, szerintük az etikai kérdéseken való lovaglás csak hátráltatta a munkát, ami esetenként a makacskodó dolgozók teljesítményértékelésén is meglátszott.

A Google hamarosan közvetlenül a keresőmotorjában is megkezdi majd a Bard elérhetővé tételét, azonban az integráció első körben csak az Egyesült Államokban bukkanhat fel, a tesztelők körét pedig fokozatosan emelné az év végéig 30 millió főre a vállalat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!