Már minden mobilgyártó saját chipeket akar

Oppo Find X5 Pro
Vágólapra másolva!
A Samsung egy rövid kitérő után mégsem adja majd fel, de kiderült, hogy már az Oppo is saját mobilos chipekre pályázik.
Vágólapra másolva!

Régóta nyílt titok, hogy a mobilgyártók irigylik az Apple-t, amiért az saját chipeket fejleszt a mobiljaiba, így nagyobb kontrollt tart azok fölött, és persze az optimalizáció is egyszerűbb hardver-szoftver viszonylatban. Az androidos gyártóknak nem igazán sikerül ezt lemásolniuk.

Oppo Find X5 Pro Forrás: cnet

A Google az átalakított Samsung chipekkel próbálkozik Tensor fantázianév alatt, de igen sok kritika éri teljesítmény, üzemidő és modem kapcsán. A Samsung mint kiderült, a prémium mezőnyben feladja a saját Exynos lapkáit, hasonló kritikák éveken át való elhúzódása után. Bár a Galaxy S23 modellek most kizárólag Qualcomm chipet kapnak, azóta kiderült, hogy nem adja fel a saját mobilos chipek ötletét a Samsung, és megint belevág a fejlesztésekbe. A Xiaomi 2017-ben próbálkozott a Surge vonallal, azt nem tudni, hogy ők is visszatérnének-e a saját chip fejlesztésére.

Ice Universe forrásai szerint így tesz viszont az Oppo, amely miután saját fejlesztésű ISP-t és Bluetooth chipet rak a legdrágább mobiljaiba, most teljesen egyedi chipet is fejleszt, ez 2024-ben debütálhat. Több ezer ember dolgozik állítólag a projekten.