Viszlát, Windows 7 és Windows 8.1!

windows 8.1, illusztráció
Vágólapra másolva!
Ma érkeznek utoljára biztonsági frissítések az operációs rendszerekhez.
Vágólapra másolva!

Szimbolikus jelentőséggel újabb különleges nap jött el az informatika történetében, a 2023. január 10-i hibajavító keddel teljesen megszűnik a Windows 7 és a Windows 8.1 terméktámogatása, magyar idő szerint a kora esti órákban érkeznek utoljára biztonsági javítások az operációs rendszerekhez.

Fénykorában sem használták sokan a Windows 8.1-et, így most legalább keveseket érint a támogatásának megszűnése Forrás: AFP/Getty Images/Joe Raedle

A támogatás megszűnése ellenére a régi Windowsokkal szerelt számítógépek a megszokott módon működnek majd, csak épp további biztonsági javítások hiányában ellenjavallttá válik a használatuk. A Windows 7 esetében az otthoni felhasználóknak és a céges ügyfeleknek már három éve nem járnak biztonsági javítások, csak olyan nagyvállalati ügyfelek és egyéb szervezetek kapták meg a patcheket, akik fizettek azokért, bár az élelmes felhasználók képesek voltak jogtalanul beszerezni azokat.

A mai napon búcsúzó operációs rendszerekkel szerelt számítógépeket a körülményektől függően potenciálisan át lehet állítani Windows 10-re vagy Linuxra, akár ingyen is megoldható lehet a további és biztonságos használatuk. Az érintett számítógéptulajoknak érdemes lehet tanácsot kérniük az ügyben egy hozzáértő ismerőstől, vagy egy szervizelést is vállaló számítógépes szaküzlet technikusától.

A Gemius Ranking decemberi adatai alapján az internetezésre használt magyar számítógépek 11,1 százalékán fut Windows 7, míg a Windows 8.1 részesedése csupán 2,46%.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!