Mégsem védi majd robotügyvéd a gyorshajtót

apple, iphone apple watch, telefon, okosóra, iphone 14, airpods, apple event, 2022. 09. 07.
CUPERTINO, CALIFORNIA - SEPTEMBER 07: An attendee wears new AirPods Pro during an Apple special event on September 07, 2022 in Cupertino, California. Apple unveiled the new iPhone 14 as well as new versions of the Apple Watch, including the Apple Watch SE, a low-cost version of the popular timepiece that will start st $249. Justin Sullivan/Getty Images/AFP (Photo by JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Hat hónap börtönnel fenyegették meg a DoNotPay szolgáltatás tulajdonosát.
Vágólapra másolva!

Világelső attrakciót harangozott be néhány hete a DoNotPay internetes szolgáltatás tulajdonosa, a robotügyvéde védett volna egy gyorshajtási bírságát vitatni kívánó amerikait a bíróságon. A DoNotPay egy GPT-3 gépi tanulásos modellt használó chatrobot, amellyel a felhasználók jogi tanácsokat kérhetnek többek közt a kórházi számláik csökkentésében, a tévesnek ítélt hitelképességi jelentéseik korrigálásában, vagy éppen az agresszív szolgáltatások előfizetéseinek lemondásában.

AirPods fülhallgatón át hallotta volna a robot válaszait a gyorshajtási bírságát vitatni próbáló személy Forrás: Getty Images via AFP/Justin Sullivan

A jelenleg támogatott fogyasztóvédelmi ügyek mind online intézhetőek, a gyorshajtási bírság ügyében való tárgyalás lett volna az első eset, mikor bíróságon kellett volna helytállnia a technológiának. A szolgáltatást megalapított és vezető Joshua Browder nem nevezte meg a beharangozás során, hogy hol és kit fog védeni a robotügyvéd, erre pedig jó oka volt: egyes bíróságokon be van tiltva az elektronikus eszközök használata.

A jelek szerint ilyen helyen lesz a februári tárgyalás is, azonban Browder a hallókészülékekre vonatkozó kivétellel visszaélve úgy gondolta, hogy sikerülhet AirPods fülhallgatóval beküldeni az ügyfelet a terembe. Maga a védés úgy működött volna, hogy az AirPods mikrofonja továbbította volna a teremben elhangzottakat a cégnek, ezt szöveges formában beírták volna a chatrobotba, majd felmondták volna a legenerált válaszait az ügyfélnek, aki hangosan elismételte volna azokat a teremben.

Browder most kénytelen volt lefújni a kísérletet, állítása szerint megfenyegették az állami ügyvédi kamara ügyészei, hogy hat hónapra börtönbe záratják, ha be meri vitetni a tárgyalóterembe a robotügyvédjét.

Ennek a kockázatát nem kívánta vállalni, marad inkább a Comcasthoz hasonló cégek jogtalan terhelései elleni küzdelemnél.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!