Nem kell többé jelszó a Google-fiókokhoz

Huawei Matebook 13, teszt
Az ujjlenyomat olvasó sem hiányzik róla.
Vágólapra másolva!
Kényelmes és biztonságos, nem kell többé jelszavakkal és kétlépcsős kódokkal vesződni.
Vágólapra másolva!

A techóriások közül elsőként a Google széles körben elérhetővé tette a fiókokba való jelszómentes belépést. Az opcionális azonosítókulcsok funkció aktiválását követően a felhasználók a mobiljuk vagy a számítógépük feloldására használt módszerrel léphetnek be a Google-fiókjaikba, nem kell jelszóval és kétlépcsős hitelesítéssel bajlódniuk.

Az azonosítókulcs funkció beállítását követően a windowsos számítógépeken ugyanazzal a módszerrel kell belépni a Google-fiókba, amelyet PC feloldására is használnak a számítógépezők Forrás: Huawei

A puszta kényelem mellett a technológia segítséget jelenthet az adathalász támadások kivédésében, bár az aktiválása ellenére a Google lehetővé teszi a megszokott belépési módszerek használatát, nehogy a felhasználók kizárják magukat a fiókjaikból. Ezt könnyen kihasználhatják a csalók, csupán azt kell hazudniuk az adathalász oldalaikon, hogy épp nem működik a jelszómentes belépés, úgyhogy mégis adják meg a jelszavukat az áldozatok. A probléma csak azzal lesz kikerülhető, ha már az internetes szolgáltatásokba való regisztráció is jelszómentes módon történik, így nem lesz mit ellopni.

A technológia működése alapvetően egyszerű, csak be kell állítani a kompatibilis mobilokon vagy számítógépeken, hogy lehessen azokon használni a jelszómentes belépést. Ilyenkor az eszközök lementenek egy gépileg generált jelszót, például a windowsos számítógépeken a Windows Hellóba kerül az adat, így a belépési módszer minden telepített és kompatibilis alkalmazás számára elérhető.

A számítógépes példánál maradva ha ezután a felhasználó be kíván lépni a Google-fiókjába a böngészőjében, akkor az e-mail-címének megadása után kiválaszthatja az azonosítókulcsos belépést. A Windows megkéri majd ugyanazon hitelesítés végrehajtására, amit a felhasználói fiókjába való bejelentkezésre is használ, jellemzően PIN megadására vagy arcfelismerésre kell gondolni, ennek sikeressége esetén pedig bejelentkezik a böngésző a Google-fiókjába.

Androidon és iPhone-on ugyanez a történet, csak jellemzően ujjlenyomattal vagy arcfelismeréssel történik a feloldás.

Az azonosítókulcsok használata a Google-fiók Biztonság menüjében aktiválható, ennek megtörténte után a kompatibilis eszközön a Google mindig felajánja majd a jelszó nélküli belépésre való átváltást, mikor megtörténik rajtuk az első klasszikus bejelentkezés. A linkelt oldalon érvényteleníthetőek az eszközök számára korábban kiosztott kulcsok, ha már nem lenne rájuk szükség.

Az azonosítókulcsok funkció által támogatott operációs rendszerek:

  • számítógép esetén legalább Windows 10 / macOS Ventura / ChromeOS 109,
  • mobilok esetén minimum Android 9 Pie / iOS 16.

Ezen túlmenően számítógépek esetén az azonosítókulcs beállításához és használatához hivatalosan legalább Chrome 109, Edge 109, vagy Safari 16 böngésző kell, de a tesztelésünk során Windows 10 alatt a Firefox 112-vel is tökéletesen működött a jelszómentes belépés.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!