10 GB/s csúcstempóra képes a Corsair SSD-je

corsair mp700 ssd
Illett volna hűtést biztosítani a forrófejű meghajtóhoz, papíron 70 fok a maximum üzemi hőmérséklete
Vágólapra másolva!
A bejelentésével párhuzamosan piacra is került, sajnos a hűtést lespórolta róla a gyártó.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a PCI Express 5.0 fizikai csatolófelületet használó szilárdtest-meghajtók piacra dobása, sok hónapnyi csúszást követően a Corsair az elsők között tette elérhetővé a maga debütáló termékét. Az MP700 jelzésű modell 1TB és 2TB kapacitásokban érhető el, a briteknél ilyen sorrendben 170 és 280 font a bolti ára, átszámítva olyan 72 ezer és 119 ezer forintokról beszélünk.

Illett volna hűtést biztosítani a forrófejű meghajtóhoz, papíron 70 fok a maximum üzemi hőmérséklete Forrás: Corsair

A manapság megszokott hasonló kapacitású modellekhez képest őrült árakról van szó, azonban azok nem kínálnak 10 GB/s körüli szekvenciális, továbbá 1,5 millió IOPS körül mozgó véletlenszerű írási és olvasási sebességeket. A meghajtó két variánsa között van némi teljesítménybeli különbség, a 2 TB-os minden téren kissé gyorsabb, bár ennek a vevők javánál nem lesz gyakorlati jelentősége, hétköznapi használat során egy gyors PCI Express 4.0-s meghajtóhoz képest nem hoznak feltűnő gyorsulást az MP700-asok.

Viszont a gyakorlatnál tartva problémának bizonyulhat, hogy a Corsair MP700 hűtőborda nélkül érkezik. Ez azért is furcsa, mert a gyártó is erősen ajánlja valamiféle hűtés felszerelését a termékre, lehetőség szerint ventilátoros aktív megoldás alkalmazását javasolja.

A megszokott M.2 2280 formatervet használja az MP700 Forrás: Corsair

A működés közben jellemzően 10 wattot fogyasztó SSD borzasztóan melegedhet a nótájának elhúzása esetén, hűtés nélkül a TechPowerUp stressztesztjén szekvenciális íráskor 55 másodperc, míg szekvenciális olvasáskor 86 másodperc után vészleállást hajtott végre.

Aktív hűtés mellett viszont nem volt probléma a termékkel.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!