Egy egész hifitorony van ebben a hangfalban

Sonos, Era 100, wireless, okos, hangfal, teszt
Egyszerű formavilágával könnyen beilleszthető bármilyen lakásba.
Vágólapra másolva!
A Sonos Era 100 egy új, vezeték nélküli hangfal, amely széleskörű szolgáltatásrendszerével kiemelkedik a társai közül.
Vágólapra másolva!

Mi van a dobozban?

A Sonos Era 100 egy elegáns, modern megjelenésű hangfal, hengeres felépítéssel. Fekete és fehér színekben kapható, mint a márka összes többi típusa, így jól illeszthető bármilyen otthoni környezetbe.

Egyszerű formavilágával könnyen beilleszthető bármilyen lakásba. Forrás: Origo

A telepítési folyamat is nagyon egyszerű, mindössze néhány percig tart. A dobozt kibontva meglátjuk az alaposan becsomagolt hangszórót, amit még egy finom, szövethuzattal is elláttak, amit érdemes megtartani, mert ha úgy döntünk, hogy magunkkal vinnénk a hangfalat a nyaralóba, vagy a nyaralásra, még nagyon jól jöhet. Amellett természetesen megtaláljuk még itt tápkábelt, így a rendszer könnyedén összeszerelhető és használható. Miután kicsomagoltuk csak a hálózati tápkábelt kell a készülék aljába dugnunk és már indulhat is a móka.

Egy alkalmazás mind helyett

Ehhez viszont még le kell töltenünk az okostelefonunkra a Sonos alkalmazását és be kell jelentkeznünk, vagy regisztrálnunk kell magunkat. Ezután már tényleg percekre vagyunk a zenehallgatástól. Az app egy pillanat alatt megtalálja a Sonos Era 100-ast. Ha pedig ez megtörtént, meg kell mutatnunk neki az otthoni Wi-Fi-nket, amire szeretnénk felcsatlakoztatni. Ha csatlakozott, már be is regisztrálhatjuk az applikációt a rengeteg zenei szolgáltatás valamelyikébe. Találunk itt online rádiót, streaming platformot, online zenei, vagy videoszerver szolgáltatást, és sok egyebet. Szinte minden ismert és sok ismeretlen szolgáltatáshoz hozzáférhetünk.

Az ingyenes alkalmazáson keresztül számos extra elérhetővé válik. Forrás: Origo

A teljesség igénye nélkül böngészhetünk a Tidal, a Spotify vagy a Deezer zenéi közt, a TuneIn online rádióadásaiban, vagy akár az otthoni szerverünkön tárolt zenei fájlok közt mondjuk a Plex alkalmazás segítségével.

Természetesen ezen a szolgáltatások előfizetései nem részei a Sonos szolgáltatásának, tehát ha például Tidalt szeretnénk hallgatni rajta keresztül, akkor szükségünk lesz egy Tidal előfizetésre is.

Van azonban olyan szolgáltatás, ami nem feltétlenül fizetős, mint például a TuneIn, ami ingyen is hallgatható, ha hajlandóak vagyunk néha reklámokat is hallgatni benne.

Használat, vezérlés

A készülék vezérlése rendkívül egyszerű, a Sonos alkalmazáson keresztül minden szükséges beállítást elvégezhetünk. Az alkalmazás segítségével könnyedén vezérelhetjük a hangerőt, kiválaszthatjuk a lejátszási listákat, vagy akár az egész otthoni hangrendszerünket irányíthatjuk.

Saját médialejátszó rendszere is van. Forrás: Origo

Emellett a legszükségesebb beállításokat a hangfal tetején található érintésérzékeny felületeken keresztül is megoldhatjuk. Megállíthatjuk vagy újra elindíthatjuk a zene lejátszását, de a hangerőt is állíthatjuk. Ehhez csak egy, a tetőbe süllyesztett vályatban kell az ujjunkat húzni balra, vagy jobbra.

A tetején lévő érintőfelületekkel is kezelhető. Forrás: Origo

A hangsugárzó másik előnye, hogy a beépített mikrofonjai révén hangvezérléssel is vezérelhető. A hangvezérlés funkció lehetővé teszi, hogy akár okosasszisztensekkel is kommunikálhassunk, így a készülék teljes mértékben integrálható az olyan otthoni okosrendszerekbe, mint az Amazon Alexa.

És a hangzás

Az Era 100 bár okos és sok mindent tud, de végső soron azért mégiscsak egy hangszóró, így a jellemzői közül a legmeghatározóbb a hangzás. Ebben pedig elég jól teljesít. A zenék, ha jóminőségű forrásból származnak, tisztán, részletgazdagon és erőteljesen szólalnak meg rajta. Ez a készülékházban található hangszórók és a beépített mélynyomó együttes eredménye.

Van benne technika. Forrás: Sonos

Így egy kiegyensúlyozott, mélyhangokkal is jól megtámogatott hangzást kapunk, ami messze felülmúlja a készülék mérete alapján elvárt minőséget. Ha pedig szeretnénk egy komolyabb sztereó térhatást, vagy akár házomozi rendszert, az app segítségével könnyedén összekapcsolhatjuk hangfalunkat további Sonos hangsugárzókkal, vagy akár hangprojektorokkal, mélysugárzókkal, e még az IKEA kínálatában kapható, hangsugárzókkal egybeépített lámpákkal is. Ha viszont az árát nézzük, sajnos már egy picit más a helyzet.

A két IKEA Symfonisk hangszóró Sonos technológiával. Forrás: IKEA

A Sonos Era 100 ára ugyanis magasabb, mint más vezeték nélküli hangsugárzóké. Ez 110 000 forint körüli árcédulát jelent, aminél persze vannak nagyságrendekkel drágább darabok is a piacon, de sokkal olcsóbbak is. Ezt az árat a hanginőségével és a kapcsolt szolgáltatásaival szerintünk megszolgálja a készülék, szóval összességében: Nekünk tetszett.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!