Óriási pert kap a nyakába az Apple és Amazon duó

Apple Store
Vágólapra másolva!
Árfixálás történhetett, kihajította az Apple termékeit kínálók 98 százalékát az Amazon.
Vágólapra másolva!

Az ügyben eljáró bíró döntése alapján nagyon drága fogyasztóvédelmi per indulhat az Amazon és az Apple duója ellen az USA-ban, a felperes Steven Floyd szerint a viszonteladók oroszlánrészének kizárásával az alperesek mesterségesen magasan tartják az Apple termékeinek árait az Amazonon.

Árfixálással vádolják az Apple-t és az Amazont az Egyesült Államokban Forrás: PA/Kirsty O'connor

A perirat szerint az alperesek még 2018-ban szerződést kötöttek, hogy 2019. január 1-től kezdve az Amazon csak az Apple hivatalos viszonteladói számára engedélyezi az almás termékek forgalmazását, cserébe pedig a gyártó gondoskodik azok rendszeres leárazásairól. Ennek hatására az egyik napról a másikra eltűnt az Apple termékeit kínáló kereskedők 98 százaléka a vezető internetes piactérről, a korábbi több százból csak hét kereskedő maradt meg.

Az érvelés szerint a piaci verseny megszűnése anyagi károkat okoz a fogyasztók számára, a felek árfixálásba bocsátkoztak.

Az Apple azzal érvelt a bíróságon, hogy egyrészt az együttműködés célját a hamisított termékeket árulók kisöprése jelentette az Amazonról, másrészt pedig az efféle partneri megállapodások megszokottak és törvényesek.

John Coughenour bírót nem győzték meg az érvek, így zöld utat adott a csoportos per elindítására. A felperes az együttműködés befejezése mellett kártérítést követel az olyanok számára, akik az elmúlt években inflált áron vásároltak Apple-féle termékeket az Amazonon.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!