Ellopták a mobilos kémszoftver adatbázisát

Jealous boyfriend watching his girlfriend texting on the phone Couple Smart Phone Two Parents Beautiful Adolescence Teenage Girls Women Females Boys Men Males Group Of People Spy Attitude Young Adult Teenager Watching Looking Holding Gossip Envy Suspicion
Jealous boyfriend watching his girlfriend texting on the phone on the beach
Vágólapra másolva!
Több ezer androidos mobilozó után kémkedtek vele aktívan az ügyfelek.
Vágólapra másolva!

Újabb androidos mobilokra szánt kémszoftver volt képtelen megvédeni az áldozatok készülékeiről szedett információkat, ezúttal a lengyel LetMeSpy volt kénytelen bevallani az ügyfeleinek, hogy június közepén valaki betört a rendszerébe és ellopta az összes felhasználói adatát.

Teljes fizikai hozzáférés kell a mobilokhoz az efféle kémszoftverek telepítéséhez Forrás: Getty Images/Antonio Guillem

A LetMeSpy szülői felügyeleti és dolgozómegfigyelési eszközként hirdeti magát, ám próbál teljesen észrevételen maradni a készülékeken. Az efféle appok felhasználóinak jókora része a házastársuk vagy élettársuk után kémkedik, másokat nem tudnak megfigyelni velük, hiszen a telepítésükhöz teljes hozzáférésre van szükség az áldozatok mobiljaihoz. A megfigyelést végzők a LetMeSpy-jal folyamatosan követhették a telefonok földrajzi helyzetét, elolvashatták a kapott és küldött szöveges üzeneteket, hozzáférhettek a hívásnaplóhoz.

Egyelőre nem világos, hogy ki és milyen megfontolásból hackelte meg a szolgáltatást, azonban a DDoSecrets nonprofithoz eljuttatta a teljes adatbázisát. Az adatok alapján a kémszoftverrel olyan 13 ezer készüléket figyeltek meg a betörés idején, azonban rengeteg eszköz esetében semmilyen csatolt információ sem volt elérhető, a szolgáltatás szerint a két hónapon át inaktív felhasználói fiókok esetében törli a megfigyelt eszközök adatait.

A betörés idején több ezer eszközt figyeltek meg aktívan a LetMeSpy-jal, a 13 ezernél is több GPS-koordináta alapján az áldozatok java az Egyesült Államokban, Indiában, továbbá Nyugat-Afrikában található. A felhasználói adatbázis 26 ezer bejegyzést tartalmazott, és nem csak regisztráltak e-mail-címei derültek ki belőle, hanem hogy fizettek-e a kémszoftver prémium kiadásáért.

A betörés során a hacker a szolgáltatás domainjei felett is átvette az irányítást, állítása szerint törölte az adatokat a szervereiről. Jelen pillanatban egyáltalán nem működik a LetMeSpy, nem tudnak adatokat továbbítani a megfigyelt eszközök a kiszolgálójára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!