A ChatGPT sokat segíthet, csak ügyesen kell használni

mesterséges intelligencia, chatgpt, MI, Ai
Azért a tévedhetetlenségtől még nagyon messze van.
Vágólapra másolva!
Az idei év nagy slágere a Mesterséges Intelligencia, hiszen rengeteg cikk, tanulmány és vélemény foglalkozik azzal, hogy ez milyen hatással lehet az emberiségre. Talán nem is gondolná, de az ilyen technológiák között akadnak olyanok, amelyek az igénybe vételéhez nem kell tudósnak lenni. Nem szükséges hozzá laboratórium, kutatóintézet, ugyanis akár egy hétköznapi számítógépen keresztül is elérhetőek bizonyos szolgáltatások bárki számára. Igen ezeket, akár ön is használhatja, miközben az asztali PC-je vagy laptopja előtt ül. 
Vágólapra másolva!

A mesterséges intelligenciát alkalmazó rendszerek közül a legismertebb a ChatGPT, amely az átlagemberek életét is jelentősen megkönnyítheti, segítheti. Ez tulajdonképen egy olyan "robot", amivel írásban lehet kommunikálni. Egy olyan, úgynevezett intelligens nyelvi modell, amely képes komplex, sőt akár kreatív válaszokat is adni.

A tévedhetetlenségtől még nagyon messze van, de ha jól használjuk, sokat segíthet nekünk a ChatGPT. Forrás: Origo

Ehhez óriási mennyiségű információt rostál át igen-igen rövid idő alatt, illetve képes ezeket az információkat egy nagyobb egységként kezelni, gigantikus számítási kapacitást használva. Tehát azt nem mondanánk, hogy úgy működik, mint az emberi agy, de az tény, hogy vannak hasonlóságok.

Hogyan használjuk a ChatGPT-t?

A ChatGPT használatához nem kell mást tenni, mint felmenni a weboldalára, ott végigmenni egy rövid regisztrációs folyamaton, és máris lehet használni. Böngészőben fut, tehát nem kell hozzá semmit letölteni, telepíteni és installálni. Az is lényeges, hogy tud magyarul is, ami a legtöbb mai Mesterséges Intelligencia programról és szolgáltatásról bizony nem mondható el. Azt fontos megjegyezni, hogy van ingyenes verziója is, amelyet kifejezetten a hétköznapi felhasználóknak szánnak.

Hogyan kell jól használni a chatbotot?

A leglényegesebb dolog, hogy hogyan is lehet vele boldogulni. A ChatGPT-t legtöbbször az a kritika éri, hogy homályos, nehezen érthető válaszokat ad, esetleg nem hasznos az az információ, amit kapunk tőle.

A leglényegesebb a pontos fogalmazás. Forrás: SEL

Ennek sokszor van igazságalapja, azonban azt jó tudni, hogy vannak olyan trükkök, illetve betartandó szabályok, amelyek segítségével mindez elkerülhető, vagy a "zaj" mennyisége jelentősen csökkenthető. Azt muszáj szem előtt tartani, hogy a mai Mesterséges Intelligencia technológiák nem gondolatolvasók, így a ChatGPT sem az.

Tehát a hatékony használatában kulcsszerepet játszik az, hogy hogyan kommunikál vele az ember. Ez pedig lehet, hogy egyszerűen hangzik de a valóságban nem az.

Már vannak olyanok, akik abból élnek, hogy a ChatGPT-vel "tárgyalnak", és a tudásukkal segíthetik a különféle nagy gazdasági társaságok, illetve állami cégek munkáját. Azt nem ígérjük, hogy az ő szintjükre hozzuk az olvasót, de van egy-két jó tanácsunk azzal kapcsolatban, hogy hogyan is lehet és kell bánni a Mesterséges Intelligenciával. Következzenek most ezek.

Árnyalt fogalmazás

Az egyszerű parancsok nem mindig elegendőek, a felhasználóknak árnyaltabb utasításokat kell alkalmazniuk a kívánt eredmények eléréséhez.

Példa: Nem azt kell a ChatGPT-től kérdezni, hogy mennyibe kerül egy új Audi A8-as, mert erre nem fog tudni kielégítő választ adni. Ha viszont először megkérdezzük, hogy ennek a típusnak milyen elérhető variánsai vannak (évjárat, teljesítmény, extrák stb.), majd ezek közül kiválasztunk egyet, akkor már sokkal pontosabb és hasznosabb információkkal szolgálhat.

Egyszerű magyarázat

Az nagyon hasznos lehet, ha az utasításban vagy parancsban direkt leszögezzük, hogy úgy válaszoljon, ahogy azt egy laikus is megértse. Ezzel elkerülhető, hogy olyan szakkifejezésekkel bombázzon a válaszában, amikkel nem tudunk mit kezdeni.

Szövegalkotás

A ChatGPT nagyon jó az írott szöveg megalkotásában. Megkérhetjük arra, hogy például írjon egy felszólító levelet helyettünk, vagy készítsen el egy konkrét ajánlatkérést egy bizonyos témában, például az ablakok beszerelésére vagy autóbérlésre vonatkozóan. Elég csak néhány fontos paramétert megadni, a többit pedig elkészíti helyettünk.

Nagyon fontos azonban, hogy ne támaszkodjuk teljes egészében a mesterséges intelligenciára, mert bizony óriási tévedésekre is képes.

Mindig ellenőrizzük az általa leírtakat, különösképpen akkor, ha valami fontos, vagy hivatalos iratot készíttetünk vele. És semmiképpen ne használjuk döntőbírónak!

Fordítás

A ChatGPT fordításban is kifejezetten jól teljesít. Az előbbiekben kért levél elkészítése után megparancsolhatjuk, hogy az egész szöveget fordítsa le bármilyen idegen nyelvre, és azt megteszi. Persze itt sem érdemes rögtön jelentkezni egy műfordítói állásra egy laptoppal és a mesterséges intelligenciával felszerelkezve, mert bonyolultabb szövegeket már nehezebben kezel a rendszer és olyan elemekkel már végképp nem tud mit kezdeni, mint a szóképek, az irónia, vagy a szarkazmus. Lényegében olyan a rendszer, mintha az Agymenők Sheldon Cooperével iratnánk meg a leveleinket.

Állásinterjú

A szoftver ebből fakadóan nagyon jól alkalmas arra is, hogy megszemélyesítsen valós személyeket. Így például megkérhetjük arra, hogy segítsen felkészülni egy állásinterjúra azzal, hogy behelyettesíti magát a HR-es szerepkörébe.

Az óriási adatbázisa révén "tudja", hogy az egyes szakterületeken az új munkatársak felvételével foglalkozó alkalmazottak általában miket és hogyan kérdeznek. És természetesen azt is, hogy milyen válaszokat várnak, mire érdemes felkészülni.

Vita

A program arra is kiválóan alkalmas, hogy vitázzunk vele bizonyos témakörökben. Erre is elég egy világos paranccsal utasítani, és máris kezdődhet a polemizálás. Mivel a háttér-tudástára óriási, abban biztosak lehetünk, hogy kapunk majd a ChatGPT-től hasznos információkat, legyen szó történelemről, sportról, irodalomról, gazdaságról vagy művészetekről akár.

Még pénzt is kereshetünk a Mesterséges intelligenciával

Vannak olyanok felhasználók is, akik igazán komoly lehetőségként tekintenek a technológiai forradalomra, ők ugyanis rájöttek: a ChatGPT pénzkeresésre is könnyedén használható. Ebben a cikkben fel is soroltak négy módszert, amivel otthonról lehet pénzt keresni a ChatGPT-vel.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!