Kilencezer író kér jogdíjat a chatbotos cégektől

könyv könyvespolc könyvtár library bookshelf books
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
A szakszervezetük nyílt levele szerint minimum unfair módon járnak el a techcégek.
Vágólapra másolva!

A belátható jövőben megindulhat a tömeges pereskedés a generatív mesterséges intelligenciás chatbotok fejlesztői ellen, miután azok a termékeik betanításához bármiféle kérés és kérdés nélkül beindexelték az interneten talált tartalmak óriási hányadát.

Szerzői jogi szempontból precedens nélküli helyzetet jelent a chatbotok tanítására használt módszer Forrás: Element5 Digital / Pexels

Most az Egyesült Államok legnagyobb és legrégebbi írókat tömörítő szakszervezete lépett színre, a The Authors Guild nyílt levelet küldött a probléma miatt az OpenAI, az Alphabet, a Meta, a Stability AI, az IBM, és a Microsoft vezérigazgatóinak. A dokumentumot kilencezernél több szerző írta alá, többek közt Dan Brown, James Patterson, Jennifer Egan, David Baldacci, továbbá Margaret Atwood.

„Ezek a technológiák mímelik és visszaadják a nyelvünket, a történteinket, a stílusunkat, az ötleteinket. Szerzői jog által védett könyvek, cikkek, esszék, versek milliói szolgáltak táplálékként az MI rendszerek számára. Önök milliárd dollárokat költenek az MI technológiák fejlesztésére, így fairnek tűnik a műveink felhasználásért való kompenzálásunk, ezek nélkül a MI banális és rendkívül limitált volna" – olvasható az állásfoglalásban.

A nyílt levelet napokkal azután küldte el a The Authors Guild, hogy Sarah Silverman, Richard Kadrey, és Christopher Golden szerzői jogsértési pert indítottak az ChatGPT-t fejlesztői OpenAI és a Facebook anyacégeként funkcionáló Meta ellen, állításuk szerint azok engedély nélkül használták fel a tartalmaikat chatbotjaik betanításakor.

Hírünk írásáig a cégek nem reagáltak érdemben a nyílt levélre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!