Rengeteg chip kerül az autókba, ez gigantikus költségeket jelent

Jeep Compass
Vágólapra másolva!
2030-ig 11 milliárd dollárt érő szerződéseket írt alá a Stellantis, hogy megkapja az elengedhetetlen chipeket az autókba.
Vágólapra másolva!

A Stellantis több mint 11 milliárd dollár értékben írt alá szerződéseket azért, hogy 2030-ig megkapja azokat a chipeket, amelyekkel legyárthatja az autóit. A félvezetőgyártók így garantálni tudják, hogy a gyártáshoz nélkülözhetetlen chipek ellátása nem akadozik majd, ez az EV-k és a nagy számítási teljesítményű funkciók miatt is alapkérdés.

Jeep Compass Forrás: Stellantis

A világjárvány alatt chiphiánnyal küzdöttek az autógyártók, ennek hatására mindenki halmozásokba és áremelésekbe kezdett – bár az árak nem igazán csökkentek, de rövid idő alatt fuldoklani kezdtek a chipektől a gyártók és a vevőik is. A kapacitásbővítések és gyárépítések nem állnak le, de azóta erős túlkínálat van a piacon.

Az mindenesetre tiszta sor, hogy az új autók dugig lesznek chipekkel, a szektor nem szenved majd a jövőben sem – a Stellantis például azt mondja, több száz eltérő félvezetőt használnak az autóikban. És olyan rendszert alakítottak ki, hogy egy hiányzó chip miatt mégse kelljen leállítani a gyártást. A fejlesztésekben az Infineon, az NXP, az onsemi és a Qualcomm segíti az óriást.