Csúszik az androidos követőrendszer indulása

chipolo one point követőkütyü tracker
Chipolo ONE Point
Vágólapra másolva!
Az Apple miatt, az iPhone is képes lesz riasztani a szolgáltatást használó kütyükről.
Vágólapra másolva!

A héten megkezdte az androidos mobilokkal együtt mozgó Apple AirTagek detektálásának elérhetővé tételét a Google, így hamarosan már nem csak az iPhone lesz képes riasztani, ha valakit potenciálisan követni próbálnak a termékkel. A funkció rajtját követően viszont kiderült, hogy csúszik az Android új eszközkereső szolgáltatásának indulása, ezt is a nyáron szerette volna elérhetővé tenni a Google.

Bármely gyártó használhatja majd a Google Eszközkereső szolgáltatást a Bluetooth követőkütyüjének működtetésére Forrás: Chipolo

A Find My Device hálózat következő generációs változatával az androidosok segíthetnek megkeresni egymás elhagyott mobileszközeit, a telefonok mellett például vezeték nélküli fülhallgatókhoz és Bluetooth követőkütyükhez hasonló eszközöket is támogat a rendszer, képes riasztani a potenciálisan rosszindulatú követésre használt kütyükről.

A hálózat sajnos új biztonsági problémát generált volna: eddig az androidosokat lehetett riasztás nélkül követni az Apple AirTagekkel, az elindulása után viszont fordult volna a kocka, az iPhone-osok titkos követését lehetett volna megvalósítani a Google hálózatát használó Bluetooth trackerekkel.

A probléma megoldása érdekében az Apple és a Google formális együttműködésre léptek, a cégek álláspontja szerint az iPhone-oknak és az androidos készülékeknek kölcsönösen képesnek kell lenniük riasztani a felhasználókat a másik ökoszisztémájához tartozó, potenciálisan visszaélésszerűen használt követőeszközökről.

Emiatt a Google elhalasztotta az új generációs Find My Device elindítását, hogy az Apple képes legyen idejekorán beépíteni a rendszert használó követőeszközök detektálását az iOS-be.

Ez felelősségteljes magatartás a Google részéről, nagy kár, hogy bő két évvel ezelőtt az Apple nem volt hajlandó megtenni ugyanezt a szívességet az AirTag piacra dobásakor.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!