Megint nekimennek az Apple-nek az alkalmazásbolti díjak miatt

App Store
Vágólapra másolva!
Az alkalmazásbolti díjak miatt kell a fejlesztők 1 milliárd dollárt követelő perével szembenézzen az Apple Nagy-Britanniában.
Vágólapra másolva!

Több mint 1500 appfejlesztő részvételével indult csoportos kereset Nagy-Britanniában az Apple ellen: 1 milliárd dollárt követelnek a cégtől, az alkalmazásbolti díjak miatt.

Az Apple szolgáltatásokkal foglalkozó, App Store-t is felölelő üzletága gyors ütemben növelte az árbevételét, már negyedévente 20 milliárd dollár körüli összegeket szed össze. Az appfejlesztőket pedig egyre jobban dühíti a 15-30 százalékos jutalék, továbbá az appon belüli fizetési rendszer.

App Store Forrás: AppleInsider

Folyamatosan a kritikák, perek a témában, de több ország trösztellenes hatósága is vizsgálódik egy ideje.

Az Apple korábban azt mondta, hogy a fejlesztők 85 százaléka egyáltalán nem kell hozzájárulást fizessen, az európai fejlesztők pedig 175 ország piacát és vásárlóit érik el az App Store révén. A vád szerint akkor is sokat kér az Apple a fejlesztőktől, és ezt csak az appterjesztésben betöltött monopolhelyzete miatt teheti meg – miközben nem csak a fejlesztőket, az appvásárlókat is megkárosítja. Az Apple a múltban számos hasonló váddal nézett már szembe.