Halálos recepteket írt a mesterséges intelligencia

mesterséges intelligencia, chatgpt, MI, Ai
Azért a tévedhetetlenségtől még nagyon messze van.
Vágólapra másolva!
Az új-zélandi Pak'nSave szupermarketlánc felajánlotta a vásárlóknak, hogy mesterséges intelligencia segítségével recepteket készíthetnek a hűtőszekrényük maradékaiból. Néhány receptje azért felvet pár kérdést, bár hozzá kell tenni, hogy az emberi hülyeség komoly szerepet játszik a dologban.
Vágólapra másolva!

A Savey Meal-Botot először júniusban mutatták be, és a Pak'nSave azt állította, hogy egy recept elkészítéséhez minimum három hozzávalóra van szükség, így megspórolhatjuk az esetleges extra bevásárlást, ha csak gyorsan összedobnánk otthon valami uzsonnát.

Liam Hehir új-zélandi politikai kommentátor a Twitteren azt írta, hogy megkérte a Pak'nSave botot, hogy készítsen egy olyan receptet, amely csak vizet, ammóniát és fehérítőt tartalmaz.

A bot természetesen eleget tett a kérésnek, és egy "Aromatic Water Mix" receptet ajánlott, a "tökéletes alkoholmentes italt a szomjoltáshoz és az érzékek felfrissítéséhez".

Pedig hát ezeket az összetevőket összekeverve halálos klórgázt kapunk, ez nagyjából általános iskolai szintű kémia.

A robot nem habozott, hogy receptet ajánljon akkor sem, amikor olyan hozzávalókat kínáltak neki, amelyek között víz, kenyér és "hangyaméreggel ízesített zselé" is szerepelt.

A Savey robot már eddig is kiváltott némi derültséget az emberekből, akik eléggé elborult recepteket készítettek, de az utóbbi időben egyre többen jöttek rá, hogy a robotnak nincsenek korlátai. Semmilyen rendszerrel nem szűri, hogy mi kerüljön bele a receptjeibe, beleértve a tisztítószereket, a ragasztót, sőt még a macskaeledelt is.

Ma reggel óta egyébként egy új frissítésnek köszönhetően már csak egy korlátozott listából választhatjuk ki a hozzávalókat és nem írhatunk be bármit, így a nyilvánvaló mérgeket már nem használhatja senki alapanyagnak.

Sajnos azonban még ha normális hozzávalókat is adunk hozzá, a receptek néha akkor is minimum undorítóak lesznek. Ki hallott már arról, hogy folyékony, oregánóval ízesített tejmártást használjunk egy zsályás-marinált tofuszendvicshez? A legnagyobb baj, hogy a robot egyszerűen nem hagy ki egy összetevőt sem, még akkor sem, ha arra kérik, hogy forró csokit, halat és BBQ-szószt használjon. Ekkor nekünk egy „Halas-csokis BBQ hal élvezet" nevű „finomságot" talált ki, ami így a recepz alapján szinte minden lett volna, csak nem élvezet.

Ez így ránézésre biztos nem lenne ehető. Forrás: Origo

A vállalat a The Guardiannek elmondta, hogy csalódott, amiért egyesek "nem megfelelő módon és nem a rendeltetésszerű használatra" használták az eszközt. A Pak'nSave azt is állította, hogy dolgozik a bot finomhangolásán.

Nem világos, hogy a vállalat milyen AI-modellt használ a Savey botjukhoz, de a ChatGPT és más nagy chatbotok nem képesek arra, hogy mérges gáz, vagy más olyan vegyi anyag előállításában segédkezzenek, amelyek kárt okozhatnak az embereknek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!