Kibabrált a szoftverkalózokkal a Microsoft

windows 11 laptop notebook számítógép
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Törli a Windows és az Office népszerű aktivátorát a vírusirtója.
Vágólapra másolva!

Kellemetlen meglepetésben részesült a Windows Defender gyári vírusirtót használó kalózok egy része a napokban, a védelmi szoftver váratlanul elkezdte leirtani a Windows 10 és Windows 11 rendszerű számítógépekről az AutoKMS alkalmazás újabb verzióit.

Pár ezer forintért kaphatóak már licenckulcsok a Windowshoz és az Office-hoz Forrás: HolgersFotografie / Pixabay

A szoftvert elsősorban kalózok használják a Windowsok és az Office programcsomagok jogsértő aktiválására. Az AutoKMS detektálása és eltávolítása nem újdonság a Microsoft részéről, az évek során többször is adott már ki a mostanihoz hasonló frissítést a Defenderhez, plusz számos harmadik féltől származó vírusirtó is törölgeti az aktivátort.

Nem tudni, hogy a meglepetés hány kalóznak okozott bosszúságot, de az efféle aktivátorok használata látszólag erősen visszaesett az elmúlt években. Ennek több oka is van, a talán legfontosabb, hogy a Microsoft megengedte annak idején a kalóz Windows 7-ről és Windows 8.1-ről való ingyenes frissítést a Windows 10-re, ráadásul a művelet során digitális licencet rendelt a számítógépek alaplapjaihoz, így újratelepítés esetén maga aktiválja a jogilag továbbra is warezoltnak minősülő Windowst.

Ennek tetejébe a termékkulcsokat áruló webshopokban évek óta kaphatóak pár ezer forintért Windows és Office licenckódok, ez a megfizethetőség sok kalózt meggyőzött arról, hogy ideje búcsút inteni a gyakran kártevőkkel érkező aktivátoroknak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!