Már hatóság bírságolja a litván torrentezőket

laptop notebook számítógép internetezés home office videózás
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Első körben hárman kaptak figyelmeztető büntetést egy film letöltéséért.
Vágólapra másolva!

Leadta a figyelmeztető lövést a Litván Rádió- és Televízióbizottság (LRTK), az állami szervezet audiovizuális tartalmak jogszerűtlen letöltéséért és továbbosztásáért pénzbüntetést szabott ki három torrentező állampolgárra.

A mostani bírságolás még csak figyelmeztetés volt a hatóság részéről, fel kívánja hívni a warezolók figyelmét az új jogkörére Forrás: Anthony Shkraba / Pexels

Az állami szervezetnek a nyáron lett joga büntetni a P2P fájlcserén keresztül történő kalózkodást. A most megbüntetettek az ország legrégebbi és legnagyobb zárt torrentoldaláról töltötték le július 27-én a „Tu Mano Deimantas" című litván filmet. Ezek szerint a LinkoManija.net aktív megfigyelés alatt áll, a hatóság minden bizonnyal onnan torrenteket letöltve szerzi be a warezolók IP-címeit, majd az IP-címek és az időbélyegek alapján kikéri a netszolgáltatójuktól az előfizetői adatokat.

A példa statuálására előállított torrentezők olyan 53 ezer forintnak megfelelő 140 euró büntetésben részesültek, de a hatóság akár 600 eurós (228 ezer forintos) csekket is kiállíthatott volna számukra. A lebukás a valódi IP-cím elrejtésével elkerülhető, viszont komoly torrentezéshez valószínűleg nem felel meg egy ingyenes VPN, azaz kénytelenek lesznek kinyitni a pénztárcájukat a litván warezolók.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!