Véget ért a modern Windowsok filléres aktiválása

windows update windows 10 microsoft surface
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Nem fogadják el többé az újabb rendszerek a korábbi Windowsok licenckulcsait.
Vágólapra másolva!

Már a Windows 10 kiadása óta szinte semmit sem lehetett hallani a Windowsok kalózkodása kapcsán, ami elsősorban annak köszönhető, hogy többféle módon is lehetőség volt a Microsoft operációs rendszereinek ingyen vagy fillérekért történő aktiválására, méghozzá warez segédprogram nélkül.

Fel sem kellett törni a Windows 10 és a Windows 11 aktiválását, a Microsoft maga hagyott könnyen kihasználható kiskapukat a warezolóknak és a spórolni kívánóknak Forrás: Clint Patterson / Unsplash

Elsőként is a Windows 10 kiadásakor a Microsoft szenzációt keltve ingyen frissítésként biztosította azt a Windows 7 és Windows 8.1 rendszerű számítógépeket használóknak, ráadásul a frissítési folyamat során nem szűrte ki a kalóz változatokat, szó nélkül érvényes Windows 10 licencet rendelt a kalózkodók számítógépeinek alaplapjaihoz.

Ettől a warezolóknak még nem lett jogtiszta a Windowsuk, de mindenesetre innentől kezdve magától aktiválódott az újratelepítése után az operációs rendszerük. Az ingyenes frissítési ajánlat már rég véget ért, de internetes beszámolók alapján a közelmúltig még biztosan vissza lehetett élni vele.

A warezolós fekete út mellett egy szürke módszer is elérhető volt, a Windows 10 és a Windows 11 eddig gond nélkül elfogadták a Windows 7-hez és a Windows 8.1-hez kiadott licenckulcsokat. Ennek megfelelően az élelmesek megtehették, hogy egy CD-kulcsokat áruló webhelyen szimbolikus összegért vásároltak egy kódot valamelyik régi rendszerhez, majd azzal aktiválták a PC-jükön futó új rendszert.

A Microsoft most csendben közölte, hogy fekete és a szürke kiskapunak is vége, a Windows 10 és a Windows 11 elméletileg már nem fogadják el a Windows 7/8 rendszerekhez kiadott licenckulcsokat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!