Itt egy okosóra azoknak, akik komolyan gondolják a sportolást

Garmin Fenix 7 Pro, okosóra, sport, futás, túra, teszt
A képernyő napfényben is jól látszik.
Vágólapra másolva!
Az elmúlt egy évtizedben a viselhető eszközök, és azon belül is az okosórák igen komoly népszerűségre tettek szert világszerte és Magyarországon is. Nem is véletlenül, hiszen e masinák tényleg nagyon hasznosak lehetnek, és sokan vannak, akik a sportolás, testmozgás során használnak ilyen eszközöket, amelyek képesek az aktivitás mérésére, elemzésére. Ilyen például a Garmin Fenix 7 Pro, amelynek 47 mm-es változatát kaptuk kölcsön egy rövid időre.
Vágólapra másolva!

A köreikben már-már kultikus tiszteletnek örvendenek a Garmin termékei. Emiatt már régóta ki szerettünk volna próbálni egy ilyen eszközt, és most kapóra jött, hogy az amerikai-svájci cég a közelmúltban rukkolt elő egy vadonatúj modellel. Ráadásul nem is egy hétköznapi darabbal, hanem egy olyan készülékkel, amely elméletileg hűen reprezentálja azt, amit ebben a termékcsaládban a konszern nyújtani tud.

Zord külső

Manapság divat a maximálisan letisztult, áramvonalas okosóra, hiszen rengeteg az ilyen finom külsejű termék. A Garmin Fenix 7 Pro viszont a másik végletet képviseli. A szemre is igen masszívnak tűnő készülékházon 5 nagy méretű gomb is helyet kapott. Az látszik rajta, hogy itt a dizájnt nem áldozták fel a funkcionalitás oltárán, de ez egy olyan termék esetében, amelynek kemény terepen is bizonyítania kell, ez inkább előny, mint hátrány.

A Garmin Fenix 7 Pro masszív külsővel bír Forrás: Origo

Az pedig tény, hogy a modell szinte mindent kibír. Vízálló, így akár úszni, búvárkodni is lehet benne. A por és a sár nem tud benne kárt tenni, illetve az ütéseket is nagyon jól bírja. Tehát attól nem fog tönkremenni, ha elesünk a biciklivel, vagy kirándulás közben le kell csúsznunk egy domboldalon.

Kicsit tartottunk tőle, hogy kényelmetlenül nehéz lesz, de a 79 grammos tömege abszolút elfogadható. Hosszú órák, sőt napok után sem vált kellemetlenné a viselése.

A dobozában egy hagyományos műanyag szíjat leltünk, de természetesen ez egyszerűen lecserélhető akár bőrre is akár.

Mire jó?

A Garmin Fenix 7 Pro esetében a hangsúly a sportfunkciókon van. A szokásoknak megfelelően a készülékház alsó részén kaptak helyet a különféle szenzorok, amelyek mérik a távolságot, a gyorsulást, a hőmérsékletet, a magasságkülönbséget, a felhasználó fiziológiai adatait (így például a pulzust, véroxigénszintet stb.), valamint a beépített GPS révén képesek maximális pontossággal, a műholdak révén meghatározni a tartózkodási helyet.

A Garmin Fenix 7 Pro tele van hasznos szenzorral Forrás: Origo

Kipróbáltuk néhány kontroll eszközzel, tehát egy "rendes" GPS navigációs berendezéssel, vérnyomásmérővel stb., és azt tapasztaltuk, hogy az óra által szolgáltatott adatok megfelelnek a valóságnak. Tehát sok konkurensétől eltérően nem tippelget például a megtett távolsággal kapcsolatban. A Garmin intelligens algoritmusa a kapott adatok alapján képes meghatározni az elégetett kalória mennyiségét, a stressz-szintet, és még az edzettségi állapotot is. E téren, tehát az aktivitással kapcsolatos méréseket és információkat tekintve a Germin Fenix 7 Pro abszolút kiemelkedik a mai sportfunkciókat is kínáló okos órák közül. Olyan mennyiségű és minőségű adatot kap a felhasználó, amit a legtöbb mai, más gyártótól származó eszköztől egyszerűen nem kap meg.

Rengeteg adatot mér. Forrás: Origo

Emellett a készülék természetesen kapott néhány hagyományos smart funkciót is. Azaz jelzi a bejövő üzeneteket, hívásokat, párosítható hozzá fejhallgató, használható zenelejátszóként is. De például hiányzik belőle a böngésző, nincs óriási alkalmazáskínálata, és az e-SIM támogatásról is le kell mondani. Tehát a csili-vili szolgáltatások terén elmarad a nagyon trendi vetélytársaitól, ez nem is lehet kérdés.

Kezelés

A Garmin sokáig ódzkodott az érintőképernyőtől, és ez már itt megjelent, de továbbra is azt mondanánk, hogy alapvetően a gombos vezérlésre optimalizálták az órát. Ezzel nincs semmi gond, hiszen például kesztyűben csak ez a módszer működik jól. A termék grafikus kezelőfelülete nem szép, de funkcionális, a struktúrája egyedi, de logikus.

Amennyiben korábban valaki egy más márkától származó okos órát használt, akkor azért kell egy kis idő, míg beleszokik a vezérlésbe, de ebbe néhány nap alatt azért bele lehet jönni.

A mai trendeknek megfelelően a termék párosítható egy okostelefonos alkalmazással. Ezen keresztül pedig megtekinthetőek és visszakereshetőek a részletes mérési adatok. A program grafikus kezelőfelülete jól használható, a grafikonok, táblázatok kellően látványosak, és jól érthetőek. Szóval a Garmin e téren is magas szintű szolgáltatást nyújt, de ezt el is várja az ember. Itt kell megemlíteni, hogy a modell az érintésmentes fizetést is támogatja, azaz az óra akár bankkártyaként is használható, ami igen hasznos lehet.

Kijelző

A Garmin Fenix 7 Pro a kijelző esetében is a használhatóságot helyezte középpontba. A modell képernyője ugyanis nem a manapság divatos OLED, hanem a sokkal ritkábban alkalmazott, úgynevezett transzflektív MIP eljárást használja. Ennek felbontása a mai csúcsmodellekénél jóval kisebb (260x260 képpont), a látványvilág ebből fakadóan nem olyan jó. Viszont e megoldás hatalmas előnye, hogy a kép megjelenítéséhez szükséges fényt a külső környezetből nyeri, azaz azt tükrözi vissza. Nincs szüksége tehát energiafaló háttérvilágításra, sőt, minél erősebb a külső fény, annál jobban látszódik a képernyő.

A képernyő napfényben is jól látszik Forrás: Origo

Ez egyben azt is jelenti, hogy pontosan akkor teljesít a legjobban, amikor a legtöbb riválisa problémákba ütközik, hiszen azoknál napfénynél a maximumra kell tekerni a megvilágítás erejét, ami jellemzően gyorsan fogyasztja az akkumulátor tartalékait. Magától értetődően a Garmin mérnökei azzal is számoltak, hogy mi van akkor, ha valaki sötétben használná a készüléket, hiszen ilyenkor bekapcsolható a háttérvilágítás. A gyengébb képminőség azt is jelenti, hogy képeket vagy videókat nem lehet nézegetni az órán, de hát ezeket az eszközöket nem is erre találták ki, szóval ez nem akkora probléma. Ráadásul a Garmin gondolt azokra is, akiknek nagyon fontos a jó képminőség, így ők vásárolhatnak OLED képernyős változatot is.

Energiaellátás

Egy okosóra esetében az az egyik legfontosabb szempont, hogy meddig bírja szuflával, és e téren a Gamin Fenix 7 Pro kiválóan teljesít. Ebben az is szerepet játszik, hogy az említett képernyője tartalmaz egy beépített napelemet is, így nappal lényegesen kevesebbet fogyaszt a telep a megszokottnál.

Ennek a napelemnek köszönhetően átlagos használat mellett akár 22 napon keresztül is bírja töltés nélkül, de ha energiatakarékos módba kapcsoljuk, akkor ez akár 74 napra is kitolható.

Amennyiben bekapcsoljuk a műholdas, GPS kapcsolatot, akkor viszont be kell érni 73 órával, de ez még mindig jobb, mint amit a legtöbb riválisa produkál.

Garmin Fenix 7 Pro - Megéri az árát?

A tesztelés során arra jutottunk, hogy a Garmin Fenix 7 Pro egy kiváló termék lehet azoknak, akik sportoláshoz keresnek egy remek kiegészítőt. A legnagyobb erőssége, hogy iszonyatosan pontosan mér, és igen részletes információkat szolgáltat az elvégzett mozgással kapcsolatban, illetve a test állapotáról. Rendelkezik szuper térkép funkcióval is, így kirándulóknál, túrázóknál is nagyon beválhat. Viszont tény, hogy a manapság nagyon divatos, csili-vili, okos funkciók terén elmarad a trendibb vetélytársaitól. A dizájnja funkcionális, de különösebben elegánsnak nem neveznénk azért. Az energiaellátás és üzemidő terén kimagaslóan jól teljesít, ami sokak számára egy vásárlási döntést is befolyásoló tényező lehet. Ez egy különleges, nagy tudású okosóra, de ez az árán is meglátszik, hiszen 370 000 forintot kérnek el érte. Szóval tömegek biztosan nem fogják megvásárolni, de az is egészen biztos, hogy van egy olyan réteg, amely tud és akar is ennyit költeni egy ilyen különleges szolgáltatásokat kínáló, a tömegből kiemelkedő eszközért.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!