Olyan, mint egy kép a falon, de valójában egy csúcstévé

Samsung The Frame 2023 tv, képkeret, lifestyle, teszt
Samsung The Frame 2023 tv.
Vágólapra másolva!
Nagyon egyedi megjelenéssel bír a saját galériával megtámogatott Samsung The Frame tv. Megnéztük, hogy mit tud!
Vágólapra másolva!

A televíziógyártók egy része mindig, minden korban megpróbált előállni olyan termékekkel is, amelyek bátran kilógnak a sorból, amelyek mernek mások lenni. A Samsung hagyományosan nagy hangsúlyt fektetett a dizájnra, és ezzel együtt ezekre a merészebb modellekre is. Ennek szellemében hozták létre 2017 környékén a Lifestyle névre hallgató családjukat, amelyben jó pár ilyen különlegesebb terméket gyűjtöttek csokorba.

Samsung The Frame 2023 tv. Forrás: Origo

Ezek egyike a The Frame, azaz magyarul A Keret névre hallgató televízió, amely az elmúlt évek során igen sikeresnek bizonyult. Ezt bizonyítja az is, hogy időről-időre frissítik e készüléket, amelynek 2023-ban egy új változata bukkant fel. Mi a kezdetektől nagy rajongói voltunk-e különleges terméknek, így nagyon örültünk, hogy szerkesztőségünkbe is eljutott egy tesztpéldány belőle.

Mitől olyan különleges?

Utaltunk rá a bevezetőben, hogy a Samsung The Frame egy egyedi megjelenésű tv, és ebben bizony semmi túlzás nincs. A cél az volt, hogy egy olyan terméket hozzanak létre, amely nem is tévére, hanem sokkal inkább egy hagyományos képre hajaz.

Samsung The Frame 2023 tv. Forrás: Origo

Köszönhető ez elsősorban a megszokottól markánsan eltérő keretnek, amely ráadásul mágnessel tapad a fém készülékházhoz, és így igen egyszerűen eltávolítható, illetve kicserélhető. Ez pedig nem véletlen, hiszen a gyártó számos különféle színű, valamint mintázatú ilyen keretet készít direkt a The Frame modellekhez. Így tehát e televíziók megjelenése a felhasználó igényeihez, illetve a szoba adottságaihoz igazítható.

Alapvetően arra szánják, hogy lógjon, és ez abból is látszik, hogy a dobozában helyet kapott egy speciális kialakítású fali konzol, amelynek hála a termék hézagmentesen simul a függőleges felületre. Természetesen ha valakinek úgy jobban megfelel, felteheti hagyományos talpacskákra is, illetve akár egy festőállvány szerű kiegészítőt is vásárolhat hozzá opcionálisan.

Lehet hozzá festőállványszerű lábat is venni. Forrás: Origo

A Samsung már évekkel ezelőtt megoldotta, hogy ne kelljen feltétlenül kábeleket dugdosni a tv hátuljába. Ennek érdekében dolgozták ki a One Connect koncepciót, amelynek lényege, hogy a ki- és bemeneteket egy olyan külső dobozon helyezik el, amely mindössze egyetlen vékony, alig látható vezetéken keresztül kapcsolódik magához a hatalmas képernyőhöz. Így tehát az összes csatlakoztatni kívánt eszközt erre, az egyébként elegáns kivitelű, akár a szekrénybe is elrejthető boxra kell rádugni. Természetesen a termék rendelkezik WiFi-vel, és a Bluetooth technológia használatát is biztosítja.

Látványvilág

A Samsung The Frame 2023 4K felbontású QLED képernyőt kapott, ami előzetesen nagyon ígéretesnek tűnt, hiszen a gyártó korábbi kvantumpontos tévéivel igen jók voltak a tapasztalataink. E modell sem okozott csalódást, mert a színek valósághűek, a kontraszt kellően nagy, bár azt azért meg kell jegyezni, hogy a tónusok a cég Neo QLED, illetve QD-OLED televízióinál egy-két fokkal markánsabbak. Emellett ez a televízió fényerő tekintetében is elmarad az említett rokonaitól, emiatt pedig a nagy dinamikatartományú tartalmak visszaadása nem annyira látványos.

A termék betekintési szöge megfelelő, azaz az sem érzékel fakónak az árnyalatokat, aki oldalról tekint a kijelzőre. A mozgásoknál olykor bele lehet futni kisebb szaggatásba, akadásba, azonban ezen igen hatékonyan lehet segíteni a Mozgásjavítás funkció aktiválásával. Ilyenkor a készülék nagy teljesítményű processzora virtuális képkockákat hoz létre, és azokat illeszti be a valódiak közé, aminek eredményeként az agyunk folyamatosabbnak érzékeli a mozgást.

A kép minősége kiváló. Forrás: Origo

A modell másodpercenként egyébként 120 képkocka megjelenítését teszi lehetővé, tehát 120 Hz-es. A játékosoknak emellett az is fontos lehet, hogy a képtöredezettség elkerüléséért felelős AMD FreeSync eljárást használata is támogatott, illetve hogy a bemeneti késleltetés kellemesen alacsony, csupán 11,6 milliszekundum. Azt igen lényeges megemlíteni, hogy ez a televízió a legtöbb mai vetélytársával ellentétben matt kijelzőt kapott, ami így tehát egyáltalán nem tükröződik.

Még ha úgy néznénk tévét, hogy mögöttünk egy ablak van, vagy egy lámpa, az akkor se fogja zavarni a képet, a Samsung speciális technológiájának köszönhetően.

Ez pedig nem véletlen, hiszen ezzel is azt az illúziót próbálták fokozni, hogy itt nem egy televíziót, hanem egy hagyományos, papír- vagy vászon képet látunk.

Képtár a televízióban

A gyártó arról is gondoskodott, hogy legyen is mit megjeleníteni a képernyőn. A tévében helyet kapott egy teljesen unikális, Művészet névre hallgató szekció, amelyben rengeteg különféle képzőművészeti alkotás digitális változata kapott helyet. Itt találhatóak képek, rajzok, festmények vagy poszterek is, amelyek egyetlen gombnyomással a kijelzőre varázsolhatóak. A cég munkatársai még a hagyományos képeknél megszokott fehér vagy színes keretről sem feledkeztek meg.

Ez a speciális képtár nagyon egyszerűen elérhetően az okostévé rendszeren keresztül. Ez a házon belül készülő platform átlátható, igen stabil, gyors, magyarul is kommunikál, azaz igen felhasználóbarát. A galérián kívül több száz program letöltését és futtatását teszi lehetővé, amelyek között bizony megtalálhatóak a napjainkban igen populáris videós appok, tehát például a Netflix, a Disney+, az HBO, illetve magától értetődően a YouTube sem hiányzik. A böngészőt sem spórolták ki, aminek köszönhetően a különféle weboldalak meglátogatása is megoldott.

A smart funkciók sem hiányoznak. Forrás: Origo

A készülékbe az átlagostól eltérő, négy hangszórót tartalmazó integrált audió rendszer került. Két hangsugárzó került ugyanis a készülékház felső részébe, aminek köszönhetően nagyjából onnan halljuk a hangokat, ahonnan az éppen futó tartalom szerint érkezniük kellene. Ez remek dolog, viszont az is tény, hogy a basszushangszórót kihagyták a televízióból, emiatt a mélyek hiányoznak, és a végeredmény egy picit művi. A hangerőre egyébként nem lehet panasz, és zavaró hibákat sem tapasztaltunk.

Samsung The Frame összegzés

Ha mindent felpakolunk a mérlegre, akkor elmondhatjuk, hogy a Samsung The Frame esetében sikerült elérni a kitűzött célt. Ez ugyanis tényleg egy olyan modell, amely kilóg a sorból, azonban a különlegessége egyáltalán nem öncélú. Remek a koncepció és az ötlet megvalósítása ezúttal is jól sikerült. A dizájn ugyanis kiváló, a készülék tényleg egy faliképet idéz, és az is remek, hogy a keret cserélhető.

Különböző keretek vásárolhatóak hozzá. Forrás: Origo

A kezelhetőség is rendben van, az extra szolgáltatások ülnek, és a kép- illetve a hang minőségébe sem lehet belekötni. Azonban azt sem tagadhatjuk le, hogy bizony az ára is érezhetően magasabb, mint az ugyanilyen méretű és felbontású hagyományosabb QLED televízióké, ugyanis 580 000 forintot kérnek el érte.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!