Így kenné a Facebook mindenki másra a felelősségét

GettyImageRank2 GRADUATION Education Business Finance and Industry Arts Culture and Entertainment CAMBRIDGE, MA - MAY 25: Facebook Founder and CEO Mark Zuckerberg delivers the commencement address at the Alumni Exercises at Harvard's 366th commencement ex
Mark Zuckerberg a Harvardon
Vágólapra másolva!
Törvénnyel háríttatná a felelősségét a Facebook anyacége, mert nem szeretné, ha felelősségre vonható lenne a tinik mentális tönkretétele miatt.
Vágólapra másolva!

Október végén látszólag óriási bajba került a Facebookot és az Instagramot üzemeltető Meta, egy füst alatt 41 amerikai állam perelte be, miután a bizonyítékok alapján ártalmasnak bizonyultak a tizenévesek mentális egészségére a közösségi oldalai. Ezzel ráadásul tisztában is lehettek a vállalat döntéshozói, ám a profit hajhászása miatt nem voltak hajlandó foglalkozni a problémával.

Mark Zuckerberg, a Meta első embere Forrás: AFP/2017 Getty Images/Paul Marotta

Most érdekes reakció érkezett a Metától az ügy kapcsán, a helyzetet erősen más fénybe helyezve gyakorlatilag azzal állt elő, hogy szeretne egy olyan törvényt elfogadtatni az amerikai kongresszusban, amely felmentené a tinik mentális rongálásának felelőssége alól.

A „Nehéz gyereket nevelni a digitális világban, de a kongresszus megkönnyítheti" című blogbejegyzésben velősen összefoglalva arról van szó, hogy szülői engedélyhez köttetné a fiatalkorúak esetében a mobilappok letöltését, az engedély meglétének az ellenőrzését pedig a Play Store-hoz és az App Store-hoz hasonló áruházak jogi kötelezettségévé tenné.

Ennek megfelelően ha mentálisan tönkremennek a közösségi oldalak használatától a tinik, akkor az a szülők felelőssége volna, de ha mégsem, akkor az Apple-t vagy a Google-t perelhetnék miatta.

A lényeg, hogy jogilag semmiképp sem a Meta lenne a hunyó.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!