Megkönyörült a gamepadet használókon a Steam

playstation gamepad gamer gaming videojáték kontroller
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Jelezhetik a fejlesztők a DualShock és a DualSense hivatalos támogatását.
Vágólapra másolva!

Egyes régi motoros számítógépes játékosok rosszallása ellenére az elmúlt években futótűzként kezdett terjedni a PC-s játékosok körében a gamepaddel való játék, részben mivel a kétezertízes évek eleje óta teljesen megszokott, hogy azokkal is plug-and-play irányíthatóak a játékok.

Már a Sony is beletörődött, hogy kénytelen lesz számítógépeken is támogatni a DualSense és DualShock használatát Forrás: C Technical / Pexels

A kontrolleres játékosokra kompatibilitási okból az elmúlt évekig az Xboxhoz készült vagy azzal kompatibilis gamepadek használata volt a jellemző, azonban évek óta erősen terjedőben van a PlayStation és a Nintendo kontrollerek használata. Emiatt a Steam most frissítette a játékfejlesztők számára elérhető eszközeit, már jelezhetik a termékeik oldalain, amennyiben azok hivatalosan támogatják a PlayStation 4-hez készült DualShock, továbbá a PS5-ös DualSense kontrollereket.

Ezzel együtt a kérdéses gamepadekkel rendelkező gamerek dolga is egyszerűsödött, a Steam keresési funkciójának a szűkítési feltételei között bekattinthatják, hogy csak a kérdéses kontrollereket támogató játékok jelenjenek meg a találatok között.

A Valve néhány friss információt is megosztott a játékosok gamepad-használatáról:

  • Az elmúlt évben több mint 3 milliárd kontrolleres játékmenet volt, ezek 60%-a során Xbox játékvezérlőt, 27% esetében pedig playstationös modellt használtak. A maradék 13% egyéb típusnak bizonyult, beleértve a Nintendo-féle gamepad használatát és a Steam Decken történt játékfuttatásokat is.
  • Négy évvel ezelőtt (2019. november végéig) ugyanebben az időszakban 990 millió játékvezérlős játékmenet volt, ezek során 76% volt az Xbox játékvezérlő és 19% a PlayStation játékvezérlő használati aránya.
  • E négy év alatt a PlayStation játékvezérlőkkel játszott játékmenetekben négyszeres növekedés volt látható.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!