Beismeri a netezők eddigi megtévesztését a Google

laptop notebook számítógép internet böngészés számítógépezés internetezés chrome chromebook
A kép csak illusztráció
Fotó: Andrew Neel / Unsplash
Vágólapra másolva!
Megváltozik az inkognitó mód leírása a Chrome böngészőben.
Vágólapra másolva!

A kezdetek óta rengeteg internetező számára hamis biztonságérzetet adnak a böngészők inkognitó módjai. A funkciót aktiválva olyan munkamenet nyílik belőlük, amely nem enged hozzáférést a meglátogatott weboldalak számára a normál munkamenetben tárolt sütikhez és egyéb adatokhoz, a letöltött fájlokon, olvasási listákon és elmentett könyvjelzőkön kívül pedig minden aktivitás véglegesen törlődik az inkognitóablak bezárásakor.

Téves biztonságérzetet adhat a jelenlegi szövegezés Forrás: Andrew Neel / Unsplash

Mindez viszont nem jelenti azt, hogy az inkognitós böngészés során a meglátogatott webhelyeke ne próbálnák a megszokott módon követni és profilozni az internetezőket, ráadásul elképzelhető, hogy képesek összekapcsolni a privát böngészés során mutatott aktivitásaikat a normál böngészésük során róluk készített profilokkal.

Emiatt az Egyesült Államokban csoportos pert is kapott a nyakába a Google, miután a Chrome inkognitó ablakában olvasható tájékoztatás jelenleg olyan benyomást kelt, mintha ebben a módban ténylegesen névtelenné válnának az internetezők. A cég jelen pillanatban rendezni kívánja a pert, ennek keretében pedig megváltoztatja az inkognitó ablak szövegezését is, egyértelműbbé téve, hogy mire jó és mire nem jó a mód, a változtatás elsőként a böngésző fejlesztői tesztverziójában jelent meg.

„Most privát módon böngészhet, így az eszközt használó többi személy nem láthatja az Ön tevékenységeit. A letöltéseket, a könyvjelzőket és az olvasólista elemeit azonban elmenti a rendszer" – olvasható a szöveg jelenlegi verziójában. A Chrome előzetesében hivatalos magyar fordítást még nem jelent meg az új szöveghez, azonban lényegében az alábbira fog változni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!