7000 milliárd dollár tőkére lenne szüksége a fiatalembernek

chatGPT, számítógép, monitor
Vágólapra másolva!
Mindenkinek vannak álmai, mesterséges intelligenciás chipeket tervezne és gyártana az OpenAI vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Egyre többeknek tűnhetett fel az elmúlt években, hogy a teljes emberiség jövőjét formáló nagy techcégek vezetői időnként elrugaszkodottnak tűnnek a valóságtól. Most a ChatGPT és a DALL-E generatív mesterséges intelligenciákat fejlesztő OpenAI vezérigazgatójáról derült ki, hogy felfoghatatlanul ambiciózus elképzelései vannak, szeretne tőkét gyűjteni egy MI-re specializált chipeket tervező és gyártó cég létrehozásához.

A pénz összekalapozása miatt a 38 éves Sam Altman többek közt már Szaúd-Arábiában is tárgyalt, azonban erősen megnehezíti a helyzetét, hogy 7000 milliárd dollár tőkére gondolt. 

Ez bizony nagyon sok pénz, olyan 2 511 740 milliárd forintról van szó.

Összehasonlításként: tavaly a teljes chipgyártó ipar eladásai olyan 500 milliárd dollárra rúgtak, aminek az ötöde származott mesterséges intelligenciára specializált lapkákból.

A lehetséges befektetők sokkolása mellett Altman a TSMC chipgyártónál is vendégeskedett, a házigazdának arról beszélt, hogy ideális esetben pár éven belül több tucat nagy chipgyártó üzemet szeretne építtetni és munkára fogni. Ez majdnem annyira valóságtól elrugaszkodott, mint a 7000 milliárd dollár összekalapozása, mivel máris égető hiány van az üzemek felszereléséhez és működtetéséhez szükséges szakemberekből, részben ez hátráltatja az egyesült államokbeli új chipgyárak beindítását is.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!