Letiltja egyes appok kézi telepítését az Android

mobilozás telefonozás okostelefon mobilnet smartphone
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Nem lehet majd installálni azokat, ha a négy engedély akár egyikét is megpróbálják elkérni.
Vágólapra másolva!

A Google tájékoztatása szerint az androidos mobileszközök kártevőkkel való megfertőzése 95%-ban social engineering támadásokon keresztül történik, azaz a támadók valamilyen módon ráveszik az áldozatokat, hogy töltsék le az internetről és telepítsék a készülékeikre a rosszindulatú appokat.

Megtévesztéssel veszik rá a kártevők kézi telepítésére a mobilozókat Forrás: Liza Summer / Pexels

A problémával tavaly már próbált kezdeni valamit a Google, lényegében vírusirtót épített az androidos készülékeken megtalálható Play-szolgáltatások keretrendszerbe, ez megpróbálja detektálni és blokkolni az internetről letöltött kártevők telepítését.

Most Szingapúrban ennél is tovább megy a következő hetekben a Google, egy határozatlan idejű teszt idejére le fogja tiltani az összes olyan internetről manuálisan beszerzett alkalmazás kézi telepítését, amely a kártevők által leggyakrabban használt négy androidos jogosultság (RECEIVE_SMS, READ_SMS, BIND_Notifications, Accessibility) bármelyikét megpróbálja elkérni.

Ez segíthet a kártevők telepítésének blokkolásában, de mérlegelés nélkül megakadályozza az olyan nem kártevő appok installációját is, amelyek kérik a fent felsorolt jogok bármelyikét.

Nem tudni, hogy a szingapúri kibervédelmi ügynökséggel együttműködésben végrehajtott teszt mikor fejeződhet be, továbbá más piacokon számíthatnak-e a mobilozók az agresszív tiltás bevezetésére.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!