Nagyon vigyázzon: lenullázhatja a bankszámláját ez az új mobilos vírus

google android okostelefon smartphone mobilozás mobilappok
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Egyelőre itthon még nem tűnt fel a FjordPhantom, de jobb lesz felkészülni rá!
Vágólapra másolva!

Különösen rafinált androidos kártevőről számolt be a Promon biztonsági cég, a malware célját az áldozatok bankszámláinak kiürítése jelenti. A FjordPhantom eddig ázsiai országokban lévő mobilozókat célzott, megerősítetten Indonéziában, Malajziában, Szingapúrban, Thaiföldön, és Vietnámban szedte az áldozatait, egy thaiföldinek átszámítva olyan 100 millió forintnyi kárt okozott.

Sosem kér olyat egy bank, hogy a Play Áruház helyett egy manuálisan letöltött fájl segítségével telepítsék a mobilappját Forrás: Lisa Fotios / Pexels

A beszámoló alapján a támadás egy átveréssel kezdődik, az elkövetők e-mailben, SMS-ben, chaten próbálják rávenni az általuk „támogatott" bankok ügyfeleit, hogy telepítsék a FjordPhantomot a mobiljukra úgy, hogy a bankjuk frissített mobilappjának hazudják azt. A letöltött malware valóban tartalmazza is az adott bank hivatalos mobilappját, ami látszólag az elvárt módon működik, de a kártevő ténylegesen egy virtualizált környezetben futtatja azt.

A kártevő appon belül fut a valódi banki app.

Ennek két okból is óriási jelentősége van: egyrészt a vírusirtók nem látják, hogy mi történik a virtualizált környezeten belül, másrészt pedig a kártevőnek totális hatalma van a valódi banki app felett, azaz hozzáfér az összes mentett adatához, a kedvére manipulálhatja a működését.

A megbuherált banki app első indításakor még történik egy további átverésen alapuló támadás is, egy magát a bank ügyfélszolgálatosának mondó személy segít az ügyfélnek „beállítani" az új mobilbanki appját. Ennek során olyan tevékenységeket kér tőle, amelyekkel a későbbiekben a bűnözők ténylegesen hozzá tudnak férni a bankszámlájához.

Az áldozattá válás elkerülésének legjobb módja, hogy kizárólag a Play Áruházból vagy egyéb gyártói programboltból szabad mobilappokat telepíteni. A pénzintézetek soha nem kérnek olyat az ügyfelektől, hogy az internetről leturkált telepítőfájlokkal, kézzel installálják a mobilbanki appjaikat. Ez minden esetben a hackerek módszere!

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!