Lezárult egy korszak az Apple laptopjainál

apple macbook pro 2021 laptop notebook
Apple MacBook Pro (2021)
Vágólapra másolva!
Nincs több olyan optikai meghajtós MacBook Pro, amit javítanának a szakszervizek.
Vágólapra másolva!

A fiatalok jókora része már most is a flopihoz hasonló ősi és egzotikus technológiaként tekint az optikai korongokra, és bizony nem járnak távol az igazságtól, a számítógépes világban már egy évtizede megkezdődött a CD és a DVD kivezetése, akkor kezdett divattá válni elsőként a prémium kategóriában az optikai meghajtót nem tartalmazó laptop.

Nem volt botrány annak idején az optikai meghajtó kivezetéséből Forrás: Apple

Az ügy kapcsán most szimbolikus mérföldkőhöz ért az Apple, hivatalosan is idejétmúlt (obsolete) kategóriába sorolta a 2012-es évjáratú, 13 hüvelykes MacBook Pro gépét. Ez volt a termékcsalád utolsó optikai meghajtót még tartalmazott tagja, az azóta kiadott összes többi modell csak külső optikai meghajtó csatlakoztatásával képes kezelni a CD, DVD, Blu-ray korongokat.

Az obsolete kategóriába sorolás azt jelenti, hogy a termék hivatalos forgalmazása már hét éve befejeződött, innentől kezdve pedig semmiféle javítási munkát sem képesek végezni rajta az Apple szakszervizei. A szabály alóli esetleges kivételt az akkucsere jelentheti, ám ez is csak akkor lehetséges, ha nagy mázlival sikerül pótalkatrészt szereznie a szerviznek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!