Erős jelszó nélkül ellophatják a pénzünket és a személyes adatainkat is

hacker, hekker, digitális biztonság
A gyemekeink digitális biztonsága akkor is fontos, ha pénzt még nem tudnak tőlük lopni az internetes bűnözők!
Vágólapra másolva!
Sokan hajlamosak elfelejteni azt, hogy az interneten keresztül is bűncselekmény áldozataivá válhatnak. Az erős jelszó viszont az egyik legfontosabb védelmi eszköz lehet.
Vágólapra másolva!

Ha tetszik, ha nem, ma már az internet, és a különféle internetes alkalmazások a legtöbb ember életének a szerves részévé váltak. Egyre többen használják a világhálót tévézésre, kommunikációra, a számlák és állami ügyek intézésére, pénzügyek kezelésére, az egészségügyi adatok lekérésére. 

A hackerek csak az adandó alkalomra várnak, hogy kihasználhassák a hibákat. Egy erős jelszó távol tarthatja őket.
A hackerek csak az adandó alkalomra várnak, hogy kihasználhassák a hibákat. Egy erős jelszó távol tarthatja őket.
Fotó: Shutterstock/Brian A Jackson  / Shutterstock/Brian A Jackson 


Ez egyrészt nagyon kényelmes, hiszen nem kell személyesen elfáradni sehova, amivel elképesztő mennyiségű idő, pénz és energia takarítható meg. Viszont veszélyeket is rejt magában, amiről sokan egyszerűen nem hajlandóak tudomást venni. 

Segít az erős jelszó

Az ilyen internetes szolgáltatások használata során értelemszerűen az interneten keresztül "folynak" át a személyes adatok, a szoftverek és weboldalak rálátnak a személyes adatainkra, valamint a pénztárcánkra is. Az internetes csalók és kiberbűnözők pedig ezt kis is használhatják, és ki is akarják használni. Sokan olyan felhasználó van, aki egyszerűen erről nem hajlandó tudomást venni, pedig minimális erőfeszítéssel és energiabefektetéssel sokat tehetne saját maga megvédéséért.
Amikor valaki egy ilyen online szolgáltatást igénybe vesz, akkor minden esetben létre kell hoznia egy felhasználói nevet (ami sokszor egy email cím), és ehhez egy jelszót rendelnie. Az emberek jellemzően utálják ezt, hiszen gyakran elfelejtik, nem jut eszükbe, és ennek hiányában nem is tudnak értelemszerűen belépni a saját fiókjukba. Emiatt aztán sokan azt a megoldást választják, hogy mindenütt ugyanazt a jelszót használják, ami óriás veszélyt jelent. Hiszen ha egyszer feltörnek egy internetes oldalt, és a hackerek megszerzik a felhasználónév-jelszó párosokat, akkor azokat végigpróbálgatják mindenhol. 
Persze az esetek túlnyomó többségében nem járnak sikerrel, de ha néhányszor igen, már megérte a dolog. Ráadásul erre már külön kalóz szoftverek vannak, amelyek automatikusan végzik ezt a folyamatot, a bûnözőnek nincs más dolga, mint ha "kapás" van, akkor átvennie az irányítást. Nem ritka az sem, amikor egyszerű, könnyen kitalálható, gyakori jelszó mellett dönt valaki, például a 01234567 vagy a 0000 számsort használja. Ez pedig óriási baklövés, hiszen ezzel jó lehetőséget kínálnak a hackereknek is, akik általában ugyanúgy tesznek egy próbát ezekkel is. Természetesen ezeket sem saját kézzel pötyögik be, hanem számítógépes rendszerek segítségét használják a piszkos munka elvégzéséhez. 

Erős jelszó létrehozása: ezekre kell figyelni

Van néhány alapszabály, amit érdemes betartani, ha valaki törekszik az adatai vagy a digitális pénztárcája megóvására.  Lássuk ezeket! 
Felejtsük el a születési dátumot: A csalók, bűnözők sokszor feltérképezik a potenciális áldozatot, és a születési dátumát is kipróbálják jelszóként. Gyakran pedig sikerrel járnak!
Felejtsük el a számsorokat: A 01234, 00000, 222222, és a hasonló számsorok nem biztosítanak elég védelmet. Ezeket tilos alkalmazni!
Nincs ismétlés: Csábító a dolog, hogy mindig, mindenhol ugyanazt a jelszót használjuk, hiszen jó eséllyel így nem felejtjük el. Ez azonban óriási kockázat, hiszen ha egyszer valahova betörnek a hackrek, akkor ezekhez is hozzájutnak. Azaz az erős jelszó hosszú, bonyolult és minden felületen más
8 karakter: A szakértők állítása szerint a biztonságos jelszó hossza legalább 8 karakter. Ez már olyan mértékű kombinációt jelent, amit egyszerű próbálgatással még egy nagy teljesítményű számítógépes rendszer sem tud végigpörgetni. Azaz egyszerűen nem éri meg a jelszó feltörésére áldozni az erőforrásokat. 
Erős jelszó generátor: Léteznek olyan generátorok, amelyek egy gombnyomással képesek megfelelő minőségű jelszavakat létrehozni. Ezeket hozzárendelik saját, titkosított adatbázisukban a különféle alkalmazásokhoz, és ezt követően a belépés automatikusan történik, a felhasználónak nem kell semmit sem megjegyezni, és mégis biztonságban van. Ilyen program például az ESET nevű víruskeresőket és vírusírtókat fejlesztő cég szoftvere.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!