Ezzel a SIM-kártyával mindig online marad a robotzsaru

rsim sim-kártya
Magától átáll egy másik mobilhálózatra az rSIM, ha valamiért nem érhető el az elsődleges hálózat
Fotó: rSIM
Vágólapra másolva!
Műszaki gond vagy térerőhiány esetén magától átvált egy másik szolgáltató hálózatára az rSIM.
Vágólapra másolva!

Mindig bekapcsoltnak titulált SIM-kártyát jelentettek be a Mobile World Congress kiállításon a Deutsche Telekom és a Tele2 mobilszolgáltatók. Az rSIM-nek nevezett eszköz az internetre kapcsolt ipari eszközök rendelkezésre állását hivatott javítani: ha üzemzavar miatt vagy a térerő hiányában megszakad az IoT-kütyük kommunikációja, akkor maga a SIM-kártya képes átváltani egy másik szolgáltató hálózatára, ezzel biztosítva az üzleti folytonosságot.

A vállalatok szerint a különleges SIM-kártya percenként ellenőrzi, hogy működik-e az elsődlegesnek beállított mobilszolgáltató hálózata, ha pedig sikertelenek a tesztjei, akkor öt perc után átáll a másodlagosnak beállított, eltérő szolgáltató által üzemeltetett hálózatra. Innentől kezdve az rSIM periodikusan szondázza az elsődleges szolgáltatót, a térerő újbóli megjelenése vagy az üzemzavar befejeződése után visszaáll az elsődleges hálózatra.

„Ahogy egyre több ipar támaszkodik az internetre kötött kütyükre, úgy az üzemzavarok is egyre gyakoribbá válnak, hiszen több eszközt kell kezelniük a hálózatoknak. Ez a gond minden ipart érint, de a kritikus szektorokban jelent csak igazán súlyos problémát, ahol emberélet vagy infrastruktúra forog kockán” – magyarázta az rSIM projektért felelős Richard Cunliffe.

Kontextusként a szakember elmondta, hogy 2023-ban a becslések szerint világszerte 2 milliárd mobilhálózatokra kapcsolt IoT-eszköz volt használatban, a jóslatok szerint 2033-ra 7 milliárdra nőhet a számuk.

Az rSIM egyelőre csak mobilszolgáltatók, eszközgyártók, továbbá a vevőknek plusz értéket biztosító viszonteladók számára érhető el. A fogyasztók az okostelefonjaik dupla SIM-es képességeit használva érhetnek el már most ilyen jellegű redundanciát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!