Nem fontos többé programozásra tanítani a gyerekeket?

Vágólapra másolva!
Az NVIDIA vezetője szerint hamarosan mindenkiből profi kódoló lesz.
Vágólapra másolva!

A mesterséges intelligenciás adatközpontokban használatos gyorsítókártyák eladásainak köszönhetően az elmúlt egy évben körülbelül megduplázódott a GeForce videókártyáiról közismert NVIDIA részvényárfolyama. A hírünk írásakor 1,98 ezermilliárd dollár piaci értékű vállalatot társalapított és vezető Jensen Huang ennek megfelelően üti is a forró vasat, nem fél elmondani, hogy szerinte az MI milyen módon alakítja majd át gyökeresen a világunkat.

jensen huang nvidia
Jensen Huang, az NVIDIA társalapítója és vezérigazgatója
Fotó: NVIDIA / YouTube

A napokban Huang a dubaji World Government Summit eseményen szólalt fel, és a szokásától eltérően gyereknevelési tanáccsal szolgált. „Jó eséllyel emlékeznek rá, hogy az elmúlt 10-15 évben az efféle pódiumokon ülők mindig azt hajtogatták, hogy milyen fontos a gyermekek számára a számítástechnika tudományának elsajátítása. Mostanra viszont ennek az ellenkezője az igaz” – sokkolta a hallgatóságot arra célozva, hogy a mesterséges intelligencia mindenkiből programozót fog faragni.

Huang szerint a jövőben a cégeknél információk feldolgozásával és értelmezésével foglalkozók elképesztően értékes munkát tudnak majd végezni, mert az MI-nek köszönhetően nem lesz szükségük programozási tudásra a komplex adatszintézis megvalósításához, nem kell más fejlesztőkkel együttműködniük a feladatok megoldása során. Helyette a tudósok, a gyárakban szervezési és irányítási jellegű munkákat végzők, vagy éppen a földművesek maguk is képesek lesznek MI-alapú rendszereket használni az összefüggések értelmezésére, a feladataik automatizálására, a produktivitásuk és a hatékonyságuk növelésére.

Ebből fakadóan már nem muszáj programozót faragni a gyermekekből, az MI képességeit hatékonyan használni tudók lesznek a munkaerőpiac következő sztárjai.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!