Stratégiaváltás és leépítés lesz a Mozillánál

Vágólapra másolva!
A mobilos Firefoxra kíván fókuszálni az új ügyvezető igazgató, bajban vannak az extra szolgáltatások.
Vágólapra másolva!

Egy héttel ezelőtt kevés felhajtás közepette vezetőt váltott a Firefox böngésző fejlesztéséért is felelős Mozilla Corporation, az üzleti egységet 2020 óta vezető Mitchell Baker helyére egyelőre átmeneti jelleggel Laura Chambers-t nevezték ki. Baker a cég igazgatótanácsának elnöke marad, Chambers pedig az igazgatótanácsi tagságának megtartása mellett viszi az extra munkát, célja a Mozilla jövőképének és termékstratégiájának újragondolása.

Chambers nem vesztegette az idejét, a Mozilla máris a munkaerejének 5%-át, olyan 60 főt érintő leépítést jelentett be. A helyzetnek több oka van, egyrészt az új ügyvezető újból a Firefox böngészőre kíván fókuszálni, legfőbb célja a mobilos változatának sikerre vitele, másrészt pedig több sikertelen és pénznyelő projekt finanszírozását is megszünteti vagy visszavágja.

A nagy változtatások, hogy Chambers csökkenteni fogja a Mozilla által nyújtott ingyenes vagy fizetős extra szolgáltatások büdzséjét, ez a VPN-t, az e-mail-cím maszkolására használható Relay-t, továbbá a napokban bejelentett internetes adattörlőt is érinti. 

Véleménye szerint ezek nem nyújtanak eleget a rivális megoldásokhoz képest, így érthető módon anyagi sikerre sem találnak.

Végül a cég teljesen leállítja a Hubs metaverzumos projektjét, kevesebbet fektet be Mastodonnal tavaly közösen indított Mozilla.social közösségi szolgáltatásba, továbbá integrálja a szervezetébe a Pocketet, a tartalmakkal foglalkozó részleget, további az MI / gépi tanulás csapatot.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!