Vigyázat, nagy gondot okozhat Windows 11 legújabb frissítése

windows 10 windows 11 windows update frissítés laptop notebook számítógép computer
Fotó: Clint Patterson / Unsplash
Vágólapra másolva!
Több súlyos gondról is beszámoltak azok a felhasználók, akik a márciusi összegző frissítést telepítették.
Vágólapra másolva!

Nem sikerült rejtélyes hibáktól mentesre a Windows 11 március közepén kiadott KB5035853 összegző frissítése, a Windows Latest beszámolója szerint a legrosszabb esetben akár teljesen ki is ütheti a számítógépeket, az indítás során különféle hibakódokat író Kék Halál képernyőkkel leállhat a betöltés.

Az internetes panaszok alapján a Lenovo egyes AMD Ryzen processzoros laptopjai különösen érintettek lehetnek. A Kék Halál mellett egy szolgáltatócég arról számolt be, hogy a frissítés telepítése óta az ügyfelénél öt Lenovo ThinkPad L13 (Ryzen Pro 7) notebook is kéri az elindulásakor a BitLockerrel titkosított háttértár feloldókódját, míg másoknál nincsenek kék képernyők, de látványos lassulást és szaggatást tapasztalnak a számítógépeiken.

Az informatikai híreket régebb óta követők számára ismerősen csenghet a fenti problémahalmaz, az AMD Ryzen processzoros számítógépeken voltak még régebben a TPM biztonsági áramkör működésével kapcsolatos problémák, ezek jellemzően szaggatások képében jelentkeztek. A BitLocker meghajtótitkosítás szintén a TPM-ben tárolja a titkosítási kulcsokat, így ha nem sikerül az operációs rendszernek elérnie a chipet, az megmagyarázná a kódbekéréses panaszt.

Hírünk írásáig a Microsoft nem reagált a problémákra, az érintett felhasználók megpróbálhatják eltávolítani a KB5035853 frissítést, ezt a Gépház alkalmazás Windows Update részében a frissítési előzmények képernyőn át tudják megtenni. Akinél Kék Halál képernyővel leáll a Windows indítása, az megpróbálhatja csökkentett módban elindítani a számítógépét, hátha akkor be tud jelentkezni, az ehhez szükséges instrukciók itt találhatóak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!