Mindenkit érint a Chrome fejlesztése

laptop notebook számítógép internetezés böngészés olvasás
Fotó: Ave Calvar / Unsplash
Vágólapra másolva!
Végre valamelyest javítanak a böngésző messze legnagyobb hibáján.
Vágólapra másolva!

Semelyik népszerű böngésző sem mentes a bosszantó problémáktól, a piacvezető Google Chrome windowsos verziójának emberemlékezet óta fennálló legnagyobb hibáját a betűsimítás jelenti. Maga a Windows kompetens ezen a téren, a modern kijelzőkön használt ClearType betűsimítása nagyon jó munkát végez a szövegek széppé és szemkímélővé tételében, de a Chromium böngészőmotor műszaki okból nem kompatibilis vele, nem használja azt.

Ami ennél is rosszabb, hogy a Firefoxon kívül mára nem maradt olyan népszerű böngésző Windowson, amelyik ne a Chromium motorra épülne, ennek következtében pedig mindegyik megörökölte a betűesztétikai deficitet.

A belátható jövőben végre előrelépés fog történni az ügyben, az Edge egyik egyik mérnöke már jó ideje próbál megoldást találni a gondra, így a Microsoft böngészőjében mostanra szebbek lettek a betűk, az ezért felelős kód pedig most az alap Chromium-motor részévé vált. 

Várhatóan következő Chrome 124-től kezdődően a Google böngészőjében is szebbek lesznek a betűk, és persze az összes többi Chromiumra épülő termék is profitál a fejlesztésből.

Sajnos a Chrome betűproblémája nem fog mostanában teljesen megszűnni, műszaki okból nincs egyszerű mód arra, hogy motorja teljes mértékben támogassa a Windowsban lévő ClearType betűsimítást, de minden pozitív előrelépés üdvözlendő a Google által érthetetlenül semmibe vett betűügyben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!