Rossz hír érkezett az Android felhasználók számára

telefonhívás telefonálás phone call android okostelefon mobil smartphone
Fotó: Onur Binay / Unsplash
Vágólapra másolva!
Újabb pofont kaptak a telefonjaikat meghackelők. Letiltotta a mobiljaikon az SMS utódjának használatát a Google Messages.
Vágólapra másolva!

A Google megszokott és elvárt appjaival gyárilag előtelepítve érkező androidos okostelefonok egyik fő biztonsági vonala, hogy a rajtuk futó alkalmazások nem képesek bármit megtenni a készülékeken. Egyrészt engedélyeket kell kérniük a funkciók és az adatok elérése érdekében, másrészt pedig korlátozott felhasználói jogosultsággal futnak, így nincs lehetőségük megkerülni az engedélykéréseket, továbbá emelt jogosultságú kódfuttatást elérni.

A mobilozók oroszlánrésze számára mindez semmiféle problémát sem okoz, biztonsági okból pont az előnyükre válik, de a mobilőrültek egy része szeret teljes irányítást szerezni a készüléke felett, hogy bármit megtehessen rajta. 

Ennek érdekében az androidos világban megszokott terminológiával „rootolják” a telefonjaikat, ezt követően a legmagasabb szintű jogosultsággal is futtathatják a készülékeiken lévő appokat.

A kritikus védelmi vonal kiiktatása alapvetően nincs hatással a megszokott appok működésére, azonban a pénzügyi alkalmazások (például a mobilbank, a Google Wallet) fejlesztői detektálják a szokatlan helyzetet, és biztonsági okból letiltják a termékeik rootolt mobilokon való működését.

Most váratlanul a Google Messages üzenetküldő is csatlakozott a klubhoz, rootolt telefonokon nem hajlandó többé RCS technológiával kommunikálni, csak SMS-ezésre ad lehetőséget. Ennek oka, hogy rootolt készülékeken a Google kevésbé képes megakadályozni a visszaéléseket és a spamelést, így inkább kizárta azokat az RCS működéséhez szükséges informatikai rendszeréből.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!